10 trikova da vam u kući bude toplo, a računi za grijanje manji!

Nema ništa gore nego sjediti kući u kojoj je prohladno. Pošto su noći sve hladnije, a sezona grijanja se zahuktava, donosimo vam odlične savjete kako da svoj dom učinite toplijim. Teška je to dilema – smanjiti grijanje, smrzavati se i tako štedjeti novac ili učiniti dom ugodno toplim – što može značiti plaćanje velikih računa za grijanje i bankrot kućnog budžeta.

 

Postoje trikovi kako da vam u kući bude toplo, a da to ne rezultira većim troškovima. Sve što trebate napraviti je – pripaziti na ovih deset stvari:

 

1. Provjerite bježi li vam toplina kroz loše izolirane prozore i vrata

Brtvljenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje izlaska topline. Gumena traka duga 6 metara stoji oko 2,5 eura. Ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku čijih devet metara stoji oko 10 eura.

 

2. Ako nemate termostat, svakako ga nabavite

Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, također, mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. Osim toga, odlična je odluka nabaviti i digitalni timer kojim možete odrediti kada će se grijanje paliti ili gasiti, odnosno pojačati ili smanjiti. Npr, namjestite ga da se upali ili pojača sat vremena prije dolaska kući, tako grijanje neće raditi cijeli dan, a u domu će biti toplo.

 

3. Iskoristite svu energiju koja izlazi iz radijatora

Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

 

4. Budite mudri s provjetravanjem kuće, da ima svježeg zraka, a toplina ne bježi

Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

 

5. Zavjese i rolete koristite noću kako bi više topline ostalo u stanu

Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta toplina će se dulje zadržavati u prostoru i nije loše to napraviti noću. Tijekom dana, ako je vani sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrijala.

 

6. Ako dimnjak ne koristite, zatvorite ga

Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.

 

7. Pripazite da vam se toplina ne gubi već na startu – izolirajte kotao

Ako vam je kotao za centralno grijanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cijevi toplinski izolirate posebnim navlakama.

 

8. Tijekom vrlo hladnih dana ne gasite grijanje, smanjite ga ako niste kod kuće

Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom – tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva.

 

9. Ako imate parket ili pločice, zimi ih prekrijte tepihom

Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod. Kada dođu topliji dani, tepih zarolajte i spremite.

 

10. Pazite na nešto ispred ili iznad radijatora ne ometa širenje topline prostorom

Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom zraku da izlazi kroz prozor pa ju je dobro imati. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje zagrijavanje prostora pravilno.

 

Dodatni savjeti

 

Dodatno ćete zagrijati dom ako nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima. Također, neki ljudi štede na grijanju tako da za ekstremno hladnih noći na prozore stavljaju plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona pomaže da više topline ostane u prostoru.

(527)This post has been seen 4958 times.

10 trikova da vam u kući bude toplo, a računi za grijanje manji!

| Korisni savjeti, Slider |
About The Author
-