Advokat porodice Dženana Memića: Dalida Burzić vrši pritisak na mene zbog mojih medijskih istupa

Nakon hapšenja ljube Seferovića, Vasvije Sejdović i Bekrije Seferovića zbog ubistva 22-godišnjeg Dženana Memića, advokat porodice Memić za naš portal je rekao da priča nije uvjerljiva, a dodatnu sumnju stvara i brzina Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Naime, ročište za određivanje pritvora održano je istog dana u 20 sati, a o istom advokat Ifet Feraget nije bio obaviješten iako je poslao faks u kojem je izrazio želju da prisustvuje.

Zbog njegovih medijskih istupa, glavna tužiteljica Dalida Burzić uputila mu je dopis u kojem ga je pozvala da se pridržava zakona i etike.

“Imajući u vidu postavljene standarde i potrebnu profesionalnost u obavljanju advokatske djelatnosti, pozivamo Vas da se tih standarda pridržavate u svojim javnim istupima koje dajete kao punomoćnik oštećenog. Sve ostalo može predstavljati kršenje Zakona i advokatske etike, a posebno glave Vl Kodeksa advokatske etike advokata Federacije BiH”, stoji u dopisu Dalide Burzić. 

“Po zakonu su imali vremena danas do 13 sati da održe ročište. Ja sam sinoć u 18 sati poslao faks da želim prisustvovati ročištu, a jutros sam dobio odgovor da je isto održano sinoć u 20 sati, a da me niko nije obavijestio jer niko nije bio u kancelariji kad je stigao moj faks. Niko oca nije obavijestio o svemu što se dešavalo”, kazao je Feraget 02. juna za Source.ba. 

Feraget smatra da Burzić na ovaj način vrši pritisak na njegov nezavisni rad i na njega kao advokata, zbog čega nam je i ustupio dopise koje su razmijenili.

“Vi ne dajete odgovor na pitanje čemu tolika žurba i zašto je Kantonalno tužilaštvo prijedlog za određivanja pritvora tako brzo podnijelo Kantonalnom sudu, svega par sati nakon što su mu u poslijepodnevnim satima od strane MUP KS predata osumnjičena lica, iako je zbog isteka radnog vremena bilo za očekivati da će postupajući tužilac taj prijedlog Sudu podnijeti sutradan 02.06.2016. godine. Uostalom, i rok od 24 sata iz člana 153. stav 5. ZKP FBiH, do kada je taj prijedlog trebao biti podnesen Sudu, isticao je tek sutradan 02.06.2016. godine u poslijepodnevnim satima. Prema tome, opravdano se postavlja pitanje čemu tolika žurba. Nije sporno da odredbe ZKP-a ne propisuju obavezu da oštećeni bude obaviješten o tom ročištu, ali napominjem da odredbe ZKP-a isto tako ne zabranjuju da oštećeni bude obaviješten o tom ročištu, pogotovo ako je to blagovremeno i tražio. Vezano za moje citirane izjave u kojima izražavam sumnju u dosadašnje rezultate istrage, ističem da sam iznio svoje mišljenje kao advokat dužan da se ‘dosljedno borim za vladavinu prava, zaštitu sloboda i interesa građana koje brani i zastupa, nikada se ne smije staviti u zavisnost sa bilo čijim drugim ili svojim vlastitim interesom”, odgovorio je Feraget tužiteljici.

Advokat poručuje da će se, uprkos svemu, i dalje truditi da na najbolji način savjetuje porodicu Dženana Memića.

(38)This post has been seen 1219 times.

Advokat porodice Dženana Memića: Dalida Burzić vrši pritisak na mene zbog mojih medijskih istupa

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-