Ako bude Trećeg svjetskog rata, on će početi ovdje

Pojedini američki i ruski mediji malo-malo pa objave poneku analizu o tome kako Treći svjetski rat kuca na vrata, kako jedna ili druga vojska povlače provokativne poteze koji mogu da budu okidač za sukob nezapamćenih razmjera, kako nas “jedna varnica dijeli od ratne eksplozije”… 

Činjenica je da su te priče poprilično prepumpane, te da predstavljaju reprizu propagandno-ratnohuškačkih saopćenja, tekstova i izjava iz perioda Hladnog rata. Ako bi se ove crne prognoze ostvarile, bar ne bi bilo dileme o tome gdje bi sukob počeo.

Ta tačka je Kalinjingrad, ruski grad na Baltiku, fizički odvojen od granica Rusije, koji je čak bliži Berlinu nego Moskvi. Od Kalinjingrada počinje takozvana “Suvlaki pukotina”, 100 kilometara teritorije koja ovu rusku eksklavu povezuje sa Bjelorusijom, “cijepajući” Poljsku i Litvaniju. Ukoliko do toliko puta pominjane eskalacije sukoba između Rusije i NATO alijanse zaista dođe, ovaj dio Evrope mogao bi da bude glavno žarište.

kalinjingrad

Zahvaljujući konstantnim porukama o potencijalnom početku rata, koje stižu s obije strane, zemlje Baltika s pravom su preplašene. S obzirom da sve gaje izrazito antiruski stav (prije svega zahvaljujući ne tako blistavim godinama kada su bile dio SSSR-a), logično je bilo da ih smiruju – Amerikanci. Tako je potpredsjednik SAD Džozef Bajden još u avgustu neplanirano otputovao u Litvaniju, gdje se sastao sa liderima tri baltičke zemlje (Litvanije, Letonije i Estonije) i uvjerio ih da će SAD i NATO čvrsto zastupati svoj stav i član 5 sporazuma, koji glasi da je napad na jednu članicu napad na cijelu Alijansu (sve tri zemlje su članice NATO).

Ruska eksklava Kalinjingrad predstavlja pravu anomaliju, kako u političkom tako i u geografskom smislu. Odvojen od Rusije i pozicioniran na Baltičkom moru, ovaj region je u potpunosti okružen državama koje su članice NATO pakta. Prve komšije su Poljska i Litvanija, a da ne pričamo o tome što je bliži Berlinu i Pragu nego Sankt Peterburgu i Moskvi.

Da je ovakvog razvoja događaja svjestan i ruski predsjednik Vladimir Putin pokazuje i činjenica da je Moskva u Kalinjingradu rasporedila svoje moćne projektile “iskander-M”, koji imaju potencijal da nose nuklearne glave i domet od skoro 500 kilometara. Takođe, ruska flota ukotvljena je na obali Baltika, a najmoderniji borbeni avioni stalno zuje nad američkim razaračima u tom regionu i nerijetko povrijeđuju vazdušni prostor Finske i Estonije, kako kažu vlasti tih država.

NATO je najavio da će, kao znak da brine o svojim baltičkim prijateljima, sljedećeg proljeća poslati 800 britanskih vojnika u Estoniju, a u z njih i najsavremenije dronove i tenkove tipa “čelendžer”, dok će u Litvaniju stići 300 američkih vojnika. Ipak, to kao da nije ohrabrilo Estonce, Litvance i ostale.

(799)This post has been seen 6502 times.

Ako bude Trećeg svjetskog rata, on će početi ovdje

| Slider, Vijesti |
About The Author
-