Aleksandar Vučić: Ne živimo pored Bošnjaka, već s njima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas lidera SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina da ne vraća Srbiju i njene građane u prošlost “u kojoj su svi stradali i koja je za sve bolna”, dodavši kako je danas Srbija zemlja u kojoj se ne prave razlike među građanima bez obzira na naciju i vjeru.

Siguran sam da nijedan policajac i nijedan vojnik ne pravi razliku među građanima zbog nacionalne pripadnosti, siguran sam da se tako ponašaju i svi državni organi, i u tome je bogatstvo Srbije“, poručio je Vučić odgovarajući zastupniku Ugljaninu, koji je u parlamentu Srbije zatražio lustraciju zbog otmice u Sjeverinu, javio je Tanjug.

Srbijanski premijer osvrnuo se i na pitanje odgovornosti Srbije za događaje u Srebrenici, istaknuvši kako presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu Srbija nije proglašena krivom.

Tačno je da sve što se događalo u Srebrenici uvijek bilo, rekao bih, tema najoštrije osude svakog normalnog i racionalnog čovjeka“, kazao je Vučić.

Zamolio je Ugljanina da se ne vraća stalno u prošlost “u kojoj smo svi veoma postradali, a srpski narod posebno”.

Znate koliko usijanih glava ima i u Srbiji i u BiH, ali upravo zato treba da govorite vi, i zato sam vam jednim dijelom zahvalan, s poštovanjem o vojsci i policiji, jer sam siguran da oni danas bez ikakve razlike štite sve građane Srbije, i rekao bih ta da vrsta normalnosti donosi nama stabilnost“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da vjeruje da Bošnjaci u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Beogradu, Novom Sadu ili bilo gdje drugo osjećaju slobodno, kao građani Srbije, i da vjeruju državnim organima.

Molim vas da kao narodni poslanik pokažete veće povjerenje i vjeru u nadležne organe i siguran sam da će onda i ostali, i Bošnjaci koji imaju povjerenje u neke druge političare, moći dobiti tu vrstu uvjerenosti i sigurnosti, jasnog saznanja i spoznaje da su svoji na svome, da žive u svojoj zemlji i kući i da nikakvu razliku ne pravimo među onima koji su Srbi, Bošnjaci, ili Mađari, jer je svima zajednička otadžbina Srbija“, zaključio je Vučić.

Lider SDA Sandžaka zatražio je ranije danas u parlamentu od budućeg ministra obrane da provede lustraciju unutar Vojske Srbije protiv ljudi koji su odgovorni za otmicu Bošnjaka u Sjeverinu i za granatiranje Bošnjaka u Priboju.

Naša zemlja je odlukom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom jer nije spriječila genocid u Srebrenici i nije uhitila počinitelje zlodjela. Sve ovo je veliki teret koji nas opterećuje kao građane. Očekujem da će Đorđević imati snage i sposobnosti da pokrene postupke da se rasvijetle zločinci “, izjavio je Ugljanin, misleći na Zorana Đorđevića, čiji izbor za novog ministra obrane Srbije je podržao.

(12)This post has been seen 623 times.

Aleksandar Vučić: Ne živimo pored Bošnjaka, već s njima

| Slider, Vijesti |
About The Author
-