Alija Hasanbegović prvi skočio u Drinu da spasi Beuca: Ronioci su rekli da je hladna voda, da ne smiju skočiti!

Tijelo 34-godišnjeg Andreja Beuca, Slovenca koji je nestao u Drini nakon skoka s mosta u Zvorniku 7. augusta, jučer je pronađeno i izvučeno 15-kilometara nizvodno u mjestu Kozluk.

Tijelo u vodi primijetio je mještanin Abdulah Hasanović tokom šetnje pored obale Drine. Prvo je mislio da je u pitanju lutka, a kada je shvatio da je leš pozvao je policiju. Tijelo  je već bilo u fazi raspadanja zbog čega ga je voda izbacila na površinu, kazali su ronioci nakon izvlačenja.

Ovaj tragični događaj danima je pod budnim okom bh. javnosti i medija.

Beuc je samo dan ranije trebao skakati u Jajcu, ali je odustao iz sigurnosnih razloga, odnosno, jer je procijenio da voda na mjestu skoka nije dovoljno duboka. U Zvorniku je bio deveti skakač po redu, nakon skoka je uspio izroniti, ali je ubrzo nestao pod vodom. Na snimcima koji su objavljeni na Youtubeu vidljiva je zakašnjela reakcija spasilaca, za koje gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović tvrdi da su licencirani. Umjesto njih, odmah su reagovali građani, prvo uzvicima kojim su ukazali spasiocima da nešto nije uredu, a zatim je hrabri 17-godišnjak, ne razmišljajući o opasnosti, skočio u vodu.

Alija Hasanbegović iz naselja Bukvik prvi je skočio u  Drinu u namjeri da pomogne Beucu.

“Nisam razmišljao, jednostavno nisam mogao gledati kako neko umire. Skočio sam u vodu i zaronio, prvi put ga nisam vidio. Uzeo sam naočale od ronioca i ponovo zaronio, vidio samo mu ruku, ali struja je bila jaka i odvukla ga je od mene. Nisam se plašio za svoj život, iako je bio jak pritisak u glavi, rekao sam sebi da ću uspjeti. Međutim, nisam više mogao izdržati i tražio sam da me izvade iz vode. Sad svi govore da bi skočili u vodu, a ja sam ih pitam što nisu”, ispričao je Alija za BN televiziju. 

Na 17-godišnjaka koji je očitao lekciju licenciranim spasiocima ponosan je cijeli Zvornik, posebno zbog toga što je, osim spasilaca, na obali bilo fizički snažnijih i boljih plivača od Alije, koji nisu reagovali. Porodica Andreja Beuca u znak zahvalnosti Aliju je htjela novčano nagraditi, ali on je to odbio.

“Govorio sam roniocima da skaču, rekli su da je hladna voda i da ne smiju”, kazao je Alija za RTRS.

Najavljena je i tužba protiv organizatora i spasilaca koje porodica mladića smatra odgovornim za tragediju. Želja porodice Beuc je da se obdukcija tijela radi u Sloveniji, nakon čega se nastavlja istraga kojom bi se trebala utvrditi eventualna odgovornost organizatora i spasilaca.

Inače, Beuc je bio zaljubljenik u adrenalinske sportove, bio je profesionalni padobranac, imao je dosta iskustva u skokovima, ali skok u Drinu za njega je bio koban.

Slovenac je život izgubio u Zvorniku, a 25-godišnji Zvorničanin Mevludin Ibrahimović stradao je u Mostaru nakon što je jučer sa Starog Mosta skočio u Neretvu.

(18)This post has been seen 1073 times.

Alija Hasanbegović prvi skočio u Drinu da spasi Beuca: Ronioci su rekli da je hladna voda, da ne smiju skočiti!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-