Alijev odgovor jednom dječaku, postao je za mnoge životna lekcija

Jedno od sigurno najljepših sjećanja na Alija biće odgovor na pitanje dječaka iz publike ‘Šta će raditi kada prestane s boksom?’. Njegov odgovor natjeraće vas da se zamislite.

Muhammad Ali je dječaku u jednoj emisiji dao odgovor koji je oduševio javnost, a u kojem je objasnio svoju filozofiju življenja.

“Kad se povučem iz boksa? Stvarno ne znam… Ali želim ovdje reći nešto što će dosta ljudi možda natjerati da se zamisle. Život ne traje tako dugo, a kad malo razmislite, ako imate 30 godina, osam ste prespavali. Koliko ste vremena putovali u 30 godina? Od kuće do posla, u školu, u druge gradove, države, crkvu… To su još dvije godine. Znači – osam godina spavanja i dvije godine putovanja. Koliko ste proveli u školi? U Americi 12 godina po šest sati na dan? Saberite, sjedili ste u učionicama tri godine! Koliko ste pogledali filmova, koliko ste konzumirali raznih vrsta zabava… utakmice, bioskopa… to je još dvije godine zabavljanja. Znači osam godina spavanja, dvije godine putovanja, tri godine škole i dvije godine zabavljanja…”, započeo je Ali odgovor koji je potrajao desetak minuta, a zaključio ga riječima:

“Što ću biti kad prestanem da boksujem? Tih šezdeset godina ću iskoristiti da budem koristan i spremiti se da sretnem Boga na nekom boljem mjestu. Ima li to smisla?”, uzvratio je Ali dječaku pitanjem i dobio gromoglasni aplauz oduševljene publike.

(94)This post has been seen 915 times.

Alijev odgovor jednom dječaku, postao je za mnoge životna lekcija

| Magazin, Slider |
About The Author
-