Američki pisholog otkrio čudne stvari u vezi Adolfa Hitlera

Adolfa Hitlera, koji slovi za nemilosrdnog tiranina i jednu od najkontroverznijih osoba u historiji, američki psiholog i profesor na Harvardu Henry Murray okarakterizirao je kao osobu s dijagnosticiranom šizofrenijom koja je imala misiju da osveti svoje djetinjstvo prepuno potisnutog bijesa.

Tokom 1943. godine američki OSS, Ured za stratešku službu koja je prethodila CIA-i, zadužio je Murraya da proučava osobnost Adolfa Hitlera i na taj način pokuša predvidjeti njegovo ponašanje, prenosi Business Insider.

U njegovom izvještaju od 299 stranica pod nazivom “Analysis of the Personality of Adolf Hitler” Murray je opisao Hitlera kao paranoičnu katastrofu koja nije bila sposobna imati normalne međuljudske odnose. Evo što je sve otkrio o naci diktatoru:

1. Nakon frustrirajućeg djetinjstva, Hitler je osjećao dužnost da primijeni dominaciju u svemu

Hitler je patio od netolerantnih osjećaja inferiornosti koji svoje korijene imaju u njegovom malom, slabom i lošem fizičkom izgledu tokom djetinjstva. Hitler je, naime, odbijao ići u školu jer se sramio toga što je bio loš učenik naspram svojih kolega, prenosi Telegram.hr.

Njegova majka, Klara Polzl, dopustila mu je da odustane od školovanja. “On nikada nije radio bilo kakav fizički rad, nikada nije bio uključen u atletiku, a austrijska vojska ga je odbila unovačiti zbog nesposobnosti”, navodi Murray. Hitler je upravljao svojim nesigurnostima primjenjujući “čistu snagu, fizičku silu, nemilosrdnu dominaciju i vojno osvajanje”. On je čak i u seksualnom smislu opisan kao zreo mazohist koji je ponižavao i maltretirao svoje partnere.

2. Većina njegovog gnjeva potječe od ozbiljnog Edipovog kompleksa

Kao dijete, Hitler je patio od Edipovog kompleksa koji je razvio nakon što je slučajno vidio svoje roditelje kako se seksaju, naveo je Murray u izvještaju.

Hitler je bio pokoran i respektirao je svog oca, ali ga je vidio kao neprijatelja koji vlada njihovom porodicom s tiranskom strogoćom i nepravdom. Kako se navodi u izvještaju Hitler je bio ljubomoran na snagu svog oca i sanjao je o tome da ga ponizi.

U 16 godina Hitler nije pokazivao nikakve znakove ambicije ili nadmetanja jer je njegov otac umro, a on do tog trenutka još nije pronašao novog neprijatelja.

3. Hitler se često osjećao kastrirano

Nekoliko starih Hitlerovih seksualnih partnerica podijelile su s Murrayem činjenicu da Hitler nije mogao “konzumirati odnos na normalan način”.

“Ovu nemoć moramo prepoznati kao poticaj pretjerane želje za nadmoći. Nemogućnost da dokaže mušku snagu pred ženom nagnala je Hitlera da to nadoknadi izlaganjem svoje nenadmašne snage pred cijelim svijetom”, piše Murray.

Kao što je spomenuto, kada je Hitler imao seksualan odnos sa ženom, on je pokazivao mazohističko ponašanje. Za Hitlera se pričalo kako je imao više partnerica, ali se na kraju vjenčao s Evom Braun, samo par sati prije nego su oboje počinili samoubistvo u njegovom berlinskom bunkeru.

4. Patio je od neodlučnosti i slamao se pod pritiskom

Na vrhuncu svoje moći, Hitler je patio od čestih emocionalnih slomova zbog osjećaja krivnje. “Imao je noćne more zbog loše savjesti i imao je duge periode vremena kada bi ga napustila energija, samopuzdanje i snaga volje”, navodi Murray.

Sudeći prema Murrayu, Hitlerov krug od kompletnog očaja do neke reakcije izgledao je ovako: Hitler bi doživo izljev emocija i osjećaj bijesa nakon kojeg bi plakao i samosažalijevao se. Potom bi uslijedio period inercije, iscrpljenosti, melanholije i neodlučnosti. Zatim su slijedili sati akutne utučenosti i uznemirujućih noćnih mora, a nakon toga su uslijedili sati oporavka.

Naposljetku bi Hitler bio uvjeren i odlučan u odlukama da izvrši napad s velikom silom i nemilosrdnošću. Takvo njegovo ponašanje moglo je trajati u periodu od 24 sata pa sve do nekoliko sedmica, navodi se u izvještaju.

5. Hitler se sramio svog miješanog porijekla

Poznato je da je Hitler izuzetno cijenio “čistu, nemješanu i neiskvarenu njemačku krv”, koju je povezivao s aristokracijom i ljepotom, kako navodi Murray.

Murray je ponudio iduće objašnjenje Hitlerovog prijezira prema miješanoj krvi: kada mu je bilo 12 godina, Hitler je uhvaćen u seksualnom odnosu s malenom djevojčicom, a čini se kako je kasnije razvio sifilofobiju, te je imao strah da bi se njegova krv mogla biti zaražena nakon kontakta sa ženom.

Gotovo je sigurno da je njegov iracionalan strah bio djelomično povezan zbog njegovih asocijacija na seksualnost i izlučevine. On je smatrao da su seksualni odnosi nešto izuzetno prljavo. Hitler nikada nije htio priznati da je njegov otac rođen kao nepriznato dijete i da je imao dva propala braka, da su njegov djed i kum bili židovi i da je jedna od njegovih sestara bila žena bogatog židova.

6. Fokusirao je svoju mržnju na židove jer su oni bili laka meta

Murray objašnjava da je Hitler na židove projicirao svoje osobne frustracije i padove jer oni nisu uzvraćali šakama i oružjem. Židovi su bili laka meta koju je mogao okriviti za gotovo sve, uključujući i za katastrofalne posljedice Versajskog ugovora.
Antisemitističke karikature koje se povezuju sa židovima nastale su zbog nekoliko stvari koje je Hitler mrzio kod njih, poput posla, materijalizma, demokracije, kapitalizma i komunizma. On je htio uništiti mnoge židove zbog njihovog bogatstva i moći.

7. Hitler je bio nespretan kod upoznavanja, čudan i primao je komplimente zbog boje očiju

Sudeći prema Murrayevom izvješću, Hitler je često dobivao komplimente zbog boje njegovih sivo-plavih očiju, iako su one često opisivane “mrtvima, bezličnima i praznima”.

On je svojom visinom bio blago ispod prosjeka, imao je zalizanu kosu, tanke usne i dobro oblikovane ruke. Murray je primijetio da je nemilosrdni nacistički vođa bio poznat po slabom rukovanju i vlažnim i ljepljivim dlanovima, a često je bio nespretan tokom čavrljanja.

Mnogi su ispričali da je Hitler bio sramežljiv i nespretan kada bi upoznavao nove ljude i imao je nekoordinirane gestikulacije, te je bio poprilično izbirljiv po pitanju hrane.

(144)



This post has been seen 1225 times.

Američki pisholog otkrio čudne stvari u vezi Adolfa Hitlera

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-