AMERIKANCI IMAJU CRNU DUŠU! Kako je Google otkrio američki rasizam

“Tri crna tinejdžera” postala je jedna od najtraženijih sintagmi na najpopularnijem pretraživaču, nakon što je američki srednjoškolac prikazao razliku u fotografijama koje iskaču kada se navede “tri crna tinejdžera” i “tri bijela tinejdžera”. Pretraga “tri bijela tinejdžera” prikaže “stok” fotografije nasmijanih, zgodnih mladih ljudi, dok “ova druga” najčešće izbaci slike policijskog privođenja.

 

Jednostavna pretraga slika na Google bila je dovoljna da prikaže rasne podjele koje su ovih dana u centru pažnje, ne samo američkih već i svjetskih medija, zbog isuviše male kazne koju je dobio student (bijelac) Brok Truner za silovanje koleginice – čitavih šest mjeseci – kao i zbog odnosa koji su mediji, ali i vlasti imale prema njemu, imajući u vidu odnos u sličnim slučajevima u kojima je prijestupnik bio crnac.

“Tri crna tinejdžera” postala je jedna od najtraženijih sintagmi na najpopularnijem pretraživaču, nakon što je američki srednjoškolac prikazao razliku u fotografijama koje iskaču kada se navede “tri crna tinejdžera” i “tri bijela tinejdžera”

Kabir Ali iz Virdžinije okačio je na Twitter video njegove pretrage sintagme “tri crna tinejdžera”, i ta pretraga je “izbacila” veliki broj fotografija policijskog privođenja.

“Hajde sada da promijenimo boju”, čuje se Ali u svom videu.

Potom se čuje smijeh, kada pretraga “tri bijela tinejdžera” prikaže “stok” fotografije nasmijanih, zgodnih mladih ljudi.

Ali je za australijski Guardian rekao da je o razlici među pretragama čuo od prijatelja. “Kada sam se uvjerio u istinitost njegovih riječi bio sam šokiran”.

On je pojedine komentare da je Google rasistički nastrojen nazvao apsurdnim.

“Rezultati su formirani na osnovu algoritma. On nisu rasistički, ali bi svakako morali da imaju više kontrole nad ovakvim stvarima”, ističe Ali.

Alijev tweet nije jedini koji je obrađivao ovu temu. Studentkinja Boni Kamona okačila je screenshot pretrage “neprofesionalne frizure za posao”, među kojima se često pojavljuju fotografije prirodne, kovrdžave kose Afroamerikanki. U pretrazi “profesionalne frizure za posao” dominiraju fotografije plavuša bijele puti. Njen tweet pojavio se u aprilu i također je izazvao veliku pažnju.

Ovi slučajevi su samo kap u moru sličnih primjera neprofesionalnog izvještavanja medija i rasnog profiliranja.

Slučaj silovanja na Stanford univerzitetu ovih dana trese američku javnost, ali iz pogrešnih razloga. Student Barok Turner, koji je uhvaćen kako siluje besvjesnu koleginicu, osuđen je na samo šest mjeseci zatvora. Njegova fotografija iz godišnjaka, na kojoj djeluje kao fini dečko iz komšiluka bila je jedina koju ste mogli da vidite u medijima. Mediji su izvještavali da je “student osuđen za seksualni napad”, dok slični slučajevi u kojima su učestvovali crnci uglavnom su praćeni uz naslove “osuđen silovatelj”. Ovakva pristrasnost izazvala je bijes korisnika društvenih mreža.

(The Bosnia Times)

(8)This post has been seen 793 times.

AMERIKANCI IMAJU CRNU DUŠU! Kako je Google otkrio američki rasizam

| Skandal, Slider |
About The Author
-