Amra Varatanović: Do kada će se skrivati istina o ubistvu Dženana Memića

Koliko će još nedužne djece stradati u glavnom gradu BiH dok sistem ne počne kažnjavati krivce. Više od 100 dana prošlo je od ubistva mladića Dženana Memića, a da se ne znaju počinioci ni motivi. Sve je obavijeno velom tajni.

 

Bezbroj pitanja veže se za ovu tragediju, a roditelji, porodica, prijatelji i na kraju građani Sarajeva još uvijek su bez bilo kakvog odgovora.

Šta je to trulo u ovoj državi da porodica i građani izlaze na ulice i insistiraju da se pronađe i kazni krivac, a ne oni koji su dužni po zakonu da to rade i plaćeni za to?

Zašto su roditelji primorani da u svom bolu, traže istinu pod prozorima tužilaštva, pred policijom, vladom?  Zašto niko nije došao na njihova vrata i kazao šta se dogodilo Dženanu te kobne noći?

Za roditelja koji je izgubio dijete previše je i jedan minut čekanja, a ne 100 dana agonije, laži, prevara, manipulacija.

Ko je taj što može nekažnjeno oduzeti nečiji život i za to ne odgovarati.  Zašto šuti policija, tužilaštvo, vlast?

Gdje je komesar policije Vahid Ćosić, najodgovornija osoba za stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo? Čuli smo od premijera Elmedina Konakovića da su se on i bivši ministar MUP-a KS Ismir Jusko aktivno uključili od početka u ovaj slučaj. I uredu je to. Sa ljudske strane gledano.

Ali, nije ni premijerovo, ni ministrovo da vode istrage. Zna se čiji je to posao. Onoga ko šuti već 100 dana i skriva se od medija. Ako komesar Ćosić zna nešto o ubistvu 22-godišnjeg Dženana, a šuti, ima neko i iznad njega. Ako Kantonalno tužilaštvo na čelu sa Dalidom Burzić nema nikakvih pomaka u istrazi, onda neka se svi sklone u stranu.

Ima Federalni MUP. Ima SIPA. Neko mora dovesti ovu, i ine istrage do kraja, kazniti krivce. Dosta je više bilo priča o nadležnostima i navodno poštivanju zakona koji ograničava policiju u obavljanju posla. To ne zanima Dženanove roditelje. Oni žele da se pronađe ubica njihovog sina i da se kazni.

Koliko ćemo imati još ovakvih slučajeva koji će nam samo iznova dokazivati da ne postoji nikakav sistem, na koji se punih usta pozivaju vlastodršci ovog grada?

Koja karika u lancu odgovornosti je popustila u ovom slučaju. Da li će iko odgovarati za istragu koja je otišla u pogrešnom smjeru i kako se uopće moglo dogoditi takvo što?

U ovom gradu su sjedišta svih sigurnosnih agencija, ali ni to nije dovoljno da se ovaj tragični slučaj, koji se mogao dogoditi bilo kome od nas, pomakne s mrtve tačke.

Da li smo došli do trenutka kada je život jednog čovjeka vrijedniji od života drugog. Koliko je još neriješenih ubistava u Sarajevu ostalo pod velom tajni zbog pogrešnih iskaza, istraga, sakrivanja dokaza, umiješanosti članova porodice, visokih policijskih zvaničnika…

Dženanovi roditelji neće odustati, a neće ni svi drugi roditelji i građani Sarajeva, koji traže pronalazak i kažnjavanje ubice i bolju sigurnost. Krajnje je vrijeme da komesar Vahid Ćosić izađe u javnost i kaže da li ima uopće pomaka u ovoj istrazi. Ili neka se povuče i prepusti drugima da istinu istjeraju na čistac i preuzmu odgovornost za naše živote.

 

(58)This post has been seen 1153 times.

Amra Varatanović: Do kada će se skrivati istina o ubistvu Dženana Memića

| Bosna i Hercegovina, Kolumne, Slider |
About The Author
-