ARAPI U BIH: Je li sarajevska Ilidža postala Kuwait City?

Arapi masovno kupuju zemlju i nekretnine u glavnom gradu BiH, a u nekim su naseljima burka, arapski natpisi i nargila postali dominantni.

 

Do Ilidže, molim.

”Aaa, mislite do Kuvajt Cityja” – kroz smijeh je za Večernji list kazao sarajevski taksist Mustafa.

”Ne valja im posao. Niko ih ne kontrolira. Kada sutra u Bosni nešto pukne, krivit će narod. A sada ih političari puštaju. Nemojte me krivo shvatiti. Ja sam musliman i nemam ništa protiv Arapa koji dolaze, ali, brate mili, moraju ih kontrolirati ”– pomalo ljutito govori Mustafa ne skrivajući ogorčenje što bosanske vlasti dopuštaju veliki priljev Arapa koji u BiH kupuju nekretnine bez ikakve kontrole.

”Ja sam harmonikaš. Jedne večeri svirao sam s društvom u kafiću u Sarajevu i malo smo se veselili. Došao je čovjek s bradom, odnekud iz Arabije, koji ne zna ni moj jezik, i na engleskom mi rekao kako je grijeh svirati harmoniku i pjevati.

Kafić je bio pun, a niko mu nije rekao ni riječi. A došao je mene učiti što trebam, a što ne trebam” – požalio se Mustafa.

Kako smo se približavali Ilidži, stvarno smo imali dojam da dolazimo u Kuvajt City, kako je Mustafa i kazao.

Puno je reklama i plakata na arapskom jeziku.

”Evo, vidi ti ovo! Sada znaš o čemu govorim. To je Kuvajt, a ne Sarajevo” – komentirao je Mustafa pokazujući rukom na veliku zgradu u gradnji punoj oglasa za najam na arapskom jeziku ispred koje je stajala grupica Arapa, vjerojatno razmišljajući o najmu ili kupnji.

Sajeda Kader, direktor agencije “JoPetra”, koja se bavi prodajom nekretnina i turističkim aranžmanima, kaže da su “Bosanci postali manjina”.

Kader naglašava da je Ilidža zanimljiva zato što je blizu Vrela Bosne, zemljište je jeftinije nego u Sarajevu, a i sve prirodne ljepote nalaze se na Ilidži.

“Ono što je možda veoma bitno, na Ilidži je bilo puno Srba koji su zemlju i kuće prodavali veoma jeftino Arapima, pogotovo na Vrelu Bosne gdje je čak i rezidencija kuvajtskog ambasadora i njegova privatna vila”, ističe Kader.

Prema njenim riječima, sve je počelo prije sedam godina kada su Arapi počeli da dolaze kao turisti i kada se raširila ideja da je BiH muslimanska zemlja u srcu Evrope, da je jeftina, nakon čega je svake godine priliv bio sve veći.

Ona ističe da su prvo počeli da dolaze Kuvajćani, jer njima nije potrebna viza, a nakon njih iz Arapi iz Emirata i Bahreina.

“Pojedinci su na početku kupovali zemljišta čija je cijena po metru kvadratnom bila samo jednu marku, pa od pet do 10 KM u centru grada, a sada je cijena porasla na 120 KM”, pojašnjava Kader.

Ona naglašava da na Ilidži ima oko 140 kompanija koje se bave nekretninama, a vlasnici su većinom Kuvajćani koji su došli prije pet godina.

Da bi stranac u BiH mogao da kupi nekretninu treba da ima registrovanu kompaniju koja ga sa advokatom i svim papirima košta oko 5.000 KM i na osnovu toga dobija boravak i može kupovati nekretnine.

Kuvajćani, Emiraćani i ostali vlasnici su 60 odsto tih kompanija, dok su 40 posto vlasnici državljani BiH koji su studirali u arapskim zemljama, te Libanci, Sirijci i Palestinci.

Arapi zemlju kupuju i u Trnovu, Lužanima, Otesu, Pazariću, Hadžićima, a ima zainteresovanih za zemlju u Visokom, Travniku, Bihaću, pa čak i Banjoj Luci. Kader tvrdi da među Arapima koji dolaze na Ilidžu i u BiH ima oko 20 odsto radikalnih islamista.

“Iako država vodi računa o tome, smatram da još nekontrolisano ulaze takvi ljudi. Ono što najviše užasava jeste to što javnost u BiH o tome šuti i na sve to gleda kao na pozitivno”, ističe Kader.

Prema njenim riječima, osim potencijalnih terorista, neki dolaze iskorištavati lokalni narod i žene. “S obzirom na to da radim u agenciji, javili su mi se mnogi bogati Arapi da im nađem mlade cure za noćne provode. Bili su spremni da plate 1.000 eura po satu. Za nevine djevojke platili bi čak i 5.000 eura po satu. Država mora reagovati što prije, dok nije prekasno”, upozorava Kader.

(477)This post has been seen 7785 times.

ARAPI U BIH: Je li sarajevska Ilidža postala Kuwait City?

About The Author
-