BAKIR POKAJNIČKI PRIZNAO: Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ideologija suprotne našem razumijevanju islama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se učesnicima Samita šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu.

 

– Želim da izrazim zahvalnost mom dragom bratu, predsjedniku Erdoganu i vladi Republike Turske na gostoprimstvu i čestitam im na preuzimanju predsjedavanja, kao i zato što su domaćin ovog Samita.

Dozvolite mi da najiskrenije čestitam generalnom sekretaru, njegovoj ekselenciji Iyadu Madaniju, na umješnom vođenju Organizacije, i da mu zahvalim za promoviranje učešća moje zemlje u Organizaciji i na ovom Samitu.

Iznimno cijenimo podršku ove Organizacije, i njenih članica, u razvoju Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke i multikulturne države.

U ime Vlade Bosne i Hercegovine i njenog naroda zahvaljujem vam na trudu koji ulažete da biste unaprijedili prilike u Bosni i Hercegovini – kazao je Bakir Izetbegović

Dodao je da je potpuna integracija u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni.

– Proces evropskih i euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, u cilju postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i jačanja našeg ekonomskog razvoja.

Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj proces sazrijevanja postići unutrašnji konsenzus da podnesemo zahtjev za članstvo u ovoj Organizaciji u bliskoj budućnosti. U međuvremenu radit ćemo najbolje što možemo na jačanju i unaprjeđenju odnosa i saradnje s ovom Organizacijom i njenim državama članicama – kazoa je Izetbegović.

Naveo je da se muslimanski svijet suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi. Jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama, kako je dodao, neophodni su za rješavanje ovih izazova.

– Moramo udružiti naše snage da bi pronašli nove pristupe i prava rješenja za probleme s kojima smo suočeni. Negativni trendovi se mogu zaustaviti samo koordiniranim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta.

Mi dijelimo vašu zabrinutost zbog kontinuiranog urušavanja svjetskog mira i stabilnosti, posebno na Bliskom istoku. Izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, bio je glavni i stalni izvor nestabilnosti na Bliskom istoku.

Zastoj u rješavanju sukoba je zabrinjavajući i hitno je potreban novi podsticaj pregovorima. Mi snažno podržavamo trenutnu diplomatsku inicijativu Kvarteta za održavanje mirovne konferencije koja će donijeti trajno i pravedno rješavanje palestinskog pitanja, na principima međunarodnog prava, kao i konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne i suverene države.

To je jedini realan način za rješavanje sukoba – kazao je Izetbegović.

Mir u svijetu, po njegovim riječima, također je ugrožen nasiljem i zločinima nad sirijskim narodom.

– Slike iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne, i mi u Bosni osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju vlastitu. Duboko je zabrinjavajuće da najmoćnije zemlje u svijetu, uključujući i najmoćnije muslimanske zemlje, do sada nisu uspjele da pronađu mirno rješenje krize u Siriji.

Bosna u potpunosti podržava mirovne pregovore u Ženevi. O budućnosti Sirije mora odlučiti sirijski narod – istakao je Izetbegović.

Dodao je da mirna budućnost Sirije počiva na poštivanju političke volje sirijskog naroda, kojem mora biti dozvoljeno da izrazi tu volju na slobodnim i demokratskim izborima.

– Pošast terorizma pogađa sve nas. Nepodnošljiva je tuga za cijeli islamski ummet da neki od naših mentalno poremećenih sinova siju smrt i razaranje širom svijeta. Bosna najoštrije osuđuje nedavne terorističke napade u Ankari, Briselu, Istanbulu i Lahoreu.

Želimo izraziti naše najdublje saučešće i izražavamo našu solidarnost s porodicama žrtava, vladama i narodima Belgije, Turske i Pakistana – kazao je Izetbegović.

Kazao je da je Bosna, također, pogođena fenomenom radikalnog tumačenja islama, što je rezultiralo nasilnim ekstremizmom i terorističkim činovima u posljednjih nekoliko godina.

– Devijantna ideologija tekfira naišla je na plodno tlo u poslijeratnom bosanskom društvu. Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ova ideologija, jer je ona u suprotnosti s našim bićem i našim razumijevanjem islama.

Za pola milenija, bosanski muslimani su praktikovali inkluzivan islam koji štiti i pomaže razvoj raznolikosti i kulturnog pluralizma u našem društvu – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da su isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam apsolutno neprihvatljivi sa stanovišta islama. Oni potkopavaju njegov sistem vrijednosti i u suprotnosti su s univerzalnim vrijednostima tolerancije i suživota, što smo mi u Bosni njegovali stoljećima i na šta smo s pravom ponosni.

– Islam je svjetlo, mir, dobro, oprost i pomirenje. Naša dužnost je da branimo Islam od tame, zla, nasilja i mržnje. Moramo braniti svijetlo i lijepo lice Islama.

Ali isto tako treba da se suprotstavimo svemu onome što u našim društvima pogoduje razvoju radikalizma i ekstremizma. Moramo eliminirati nepravdu, nejednakosti, smanjenjiti siromaštvo i nezaposlenost, posebno među mladim ljudima, i dati im nadu i priliku – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naveo je da politička, ekonomska i socijalna nepravda protiv muslimana širom svijeta doprinosi rastu očaja i beznađa, stvara plodno tlo za pojavu radikalizma i ekstremizma.

-Suočavamo se s problemom koji ima duboke i složene korijene. Naše vlade moraju i hoće odgovoriti na nasilje silom i represivnim mjerama. Ali taj dio našeg odgovora mora biti hirurški precizan i selektivan, jer ako to nije, to će izazvati novi val radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkoj razini – dodao je Izetbegović.

Ključ za rješenje, po njegovim riječima, leži u autentičnom tumačenju islamske tradicije i u razvoju savremenih društvenih i političkih praksi koje su dosljedne autentičnim načelima i učenju islama.

– Združeni u našem jedinstvu i solidarnosti, moramo tražiti globalna rješenja da bi iskorijenili uzroke radikalizma i nasilnog ekstremizma. Bosna je posvećena širenju i produbljivanju naše međunarodne saradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma – naveo je Izetbegović.

-Evropa je dom za više od 20 miliona muslimana. Neki od njih su, poput Bošnjaka, autohtoni evropski narodi koji naseljavaju evropski kontinent stoljećima. Pored njih, milioni muslimana su došli u Evropu putem globalnih migracijskih procesa u drugoj polovini prošlog stoljeća ili u aktuelnom dramatičnom talasu migracija.

Njihova integracija u evropska društva ostaje izazov, na koji bi ova Organizacija trebala obratiti posebnu pažnju – dodao je Izetbegović u obraćanju na Samitu šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu.

Naveo je da evropski muslimani predstavljaju neprocjenjiv socijalni, kulturni, politički i ekonomski resurs za cijeli islamski ummet, te da su oni najbolji most za dijalog, razumijevanje i saradnju između muslimanskog svijeta i Evrope, posebno u vrijeme krize i očigledno rastuće netolerancije i predrasuda protiv islama, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

(The Bosnia Times)

(4)This post has been seen 675 times.

BAKIR POKAJNIČKI PRIZNAO: Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ideologija suprotne našem razumijevanju islama

| Slider, Vijesti |
About The Author
-