Banja Luka: Zvali policiju zbog sihira i usisivača koji “guta tepih”

Za lažno prijavljivanje krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili zatvorska do dvije godine. Za blaže slučajeve izdaje se prekršajni nalog ili samo upozorenje.

Od stotinjak poziva koji svakodnevno primi banjalučka policija, uvijek ima onih koji ih, ako ništa drugo, ponekad nasmiju.
Već su navikli da im glas sa druge strane telefona traži da im uplate dopunu za telefon, naruče taksi ili odvezu kući, a građani često zovu i pitaju za broj hitne službe ili vatrogasaca.

– Kao neubičajne slučajeve možemo navesti pozive kojima građani traže od policije da ih odvezu do hodže kako bi im skinuo uroke i kod vračare radi skidanja crne magije. Tražili su pomoć policije jer im je u stanu vrabac ili traže da patrola dođe da istjera slijepog miša – kaže za Blic.rs portparolka CJB Banjaluka Marija Markanović.

Dosta je onih koji besplatan broj 122, koji služi za prijave krivičnog djela ili prekršaja, nepotrebno zauzimaju tražeći informacije i usluge koje nisu u nadleženosti policijskih stanica u RS, a razlog su dosada, zabava ili neznanje.

Nema pravila koji uzrast upućuje neozbiljne pozive, niti kojim danima u sedmici. Događalo se da građani zbog neznanja, loše procijene ili svjesno, prijave krivično djelo za koje se utvrdi da je lažno, naprimjer da im je ukraden automobil, a ustvari ga je odvezao “pauk”. Bilo je onih koji su policiju zvali smo “da bi popričali”, ali i slučajeva lažnih prijava poput da se negdje dogodila tuča ili da je postavljena bomba u nekim objektima.

U bijeljinskom Centru javne bezbjednosti podsjećaju da je broj 122 samo za hitne slučajeve, za prijavljivanje krivičnog djela ili prekršaja, ako su svjedoci ili su ugroženi na bilo koji način.

– Apelujemo da građani ne zloupotrebljavaju i ne zauzimaju liniju, jer time onemogućavaju pravovremenu reakciju kada je to zaista potrebno – ističe portparolka CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Primjer je žena koja je kupila usisivač, a onda nazvala policiju “jer on guta tepih” ili Bijeljinac koji je tražio pomoć da nađe određenu adresu.

Za lažno prijavljivanje krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili zatvorska do dvije godine. Za blaže slučajeve izdaje se prekršajni nalog ili samo upozorenje.

(20)This post has been seen 989 times.

Banja Luka: Zvali policiju zbog sihira i usisivača koji “guta tepih”

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-