Baždarević je od Šabića očekivao hvalospjeve, a ne iskren komentar

Nogometna reprezentacije BiH s “petardom” je započela Kvalifikacije za SP 2018. u Rusiji. Na Bilinom polju pala je “stara mušterija”, Estonija.

U pobjedi od 5:0, četiri smo gola zabili iz prekida i jedan iz igre.

Upravo na to se osvrnuo Nermin Šabić, stručni komentator u studiju BHT1 prilikom razgovora sa selektorom Mehmedom Baždarevićem i kapitenom Edinom Džekom nakon utakmice.

Baždareviću, iako je Šabić samo konstatovao činjenice, odnosno ono što je gledao, ta njegova opaska nije “sjela”.

Šabić je, između ostalog, konstatovao da bi bilo dobro da smo protiv Estonije zabili neki gol iz izrađenih akcija, te da je Estonija bila idealna prilika da probamo neke uigrane akcije.

“Pitanje je da li ćemo to moći ponoviti već u sljedećoj utakmici protiv Belgije. 5:0 je zaista uvjerljiv rezultat, međutim četiri gola smo dali iz prekida, što vjerovatno u narednim utakmicama neće biti lako”, konstatovao je Šabić, na što je Meša prilično nervozno i nevoljko počeo objašnjavati svoje taktičke zamisli. Skoro pa uvrijeđen Šabićevim konstatacijama.

Pogledajte video prilog…

Nakon utakmice na društvenim mrežama krenula je lavina kritika i pogrdnih komentara na račun Šabića, što samo još jednom dokazuje naš balkanski mentalitet.

Šabić se očito usudio ono što, nažalost, većina naših nogometnih stručnjaka nikada ne bi i zbog čega naš nogomet sigurno trpi ogromnu štetu – razmišljati svojom glavom i komentirati ono što je gledao, a ne istresati izlizane fraze i sipati hvalospjeve nakon pobjede protiv, realno, trećerazredne evropske selekcije.

Ne, nije Šabić omalovažio pobjedu Zmajeva, i niko je ne može omalovažiti. Naprotiv, on je čestitao i selektoru i kapitenu svjestan da smo napravili start kakav smo samo poželjeti mogli. Ali, usput je napravio “kobnu grešku”. Umjesto nespornih i dobronamjerno iznesenih činjenica, što i jeste posao koji mu je povjeren, Šabić je jednostavno trebao, kako većina naših trenera u ovakvim prilikama radi, pričati o “nogometnom savršenstvu neviđenom do sada”, “genijalnosti selektora”, “nikad magičnijoj atmosferi na Bilinom polju”… Jednostavno rečeno, pričati ono što se selektoru i raji sviđa u tom trenutku. Tako nastaje euforija, koja se po običaju kasnije svima obije o glavu!

(197)This post has been seen 7193 times.

Baždarević je od Šabića očekivao hvalospjeve, a ne iskren komentar

| Slider, Sport |
About The Author
-