Bivši borci ne odustaju: Vlada kaže da je nemoguće izdvojiti 278 miliona KM za borce

Ratni veterani su u ponedjeljak nekoliko sati blokirali više putnih pravaca i graničnih prijelaza, a nakon sastanka sa čelnicima Parlamenta FBiH odustali su od blokade uz, kako su rekli, obećanje vlasti da do 10. septembra usvoje Rezoluciju.

No, bivšim borcima, inače međusobno podijeljenima, nije ništa obećano, a sasvim je izvjesno da bismo nove blokade mogli vidjeti ponovo.

Bivši borci okupljeni u “Savjet branilaca” još u maju 2016. postigli su dogovor s vlastima u FBiH da se usvoji Rezolucija kojom bi se, između ostalog, svim nezaposlenim borcima garantirala isplata boračkog dodatka te objavio jedinstveni registar boraca.

U međuvremenu, vlasti nisu usvojile pomenutu Rezoluciju, a “Savjet branilaca” podijelio se, tvrdi ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, na dvije frakcije.

Bukvarević: Na ulicama je manja grupa bivših boraca

Bukvarević kaže da su predstavnici najvećeg dijela boračkih udruženja, uključujući i “Savjet branilaca”, zajedno s federalnim i kantonalnim ministrima 31. maja 2016. održali sastanak na kojem je dogovoreno da se radi na Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica te da se isti uputi na usaglašavanje sa kantonima, što je i učinjeno. Dogovoreno je i da se radi na izradi jedinstvenog registra boraca i korisnika prava na osnovu statusa boraca, a Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica trebali su zajednički raditi.

Nezadovoljna grupa predstavnika “Savjeta branilaca” je u ponedjeljak izašla na ulice i to nakon što su propali pregovori da se održi vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi bila usvojena rezolucija koju traže mjesecima.

Od blokade su odustali tek kada im je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navodno, obećao da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni do 10. septembra.

Mušić: Sastanak je propao, ništa im nisam obećao

No, Mušić kaže da je sastanak propao i da nema nikakvog obećanja niti bi on takvo obećanje mogao dati jer je zakazivanje sjednica u domenu rada Kolegija.

“Jučer smo (u ponedjeljak) imali dogovor, ali borci to nisu smjeli prihvatiti, što meni nije jasno. Ne znam da li iza svega stoji neka politička pozadina. Suština je da sastanak nije uspio, da nismo usvojili nikakve zaključke”, kaže Mušić za Klix.ba.

Mušić dodaje da bi sjednica svakako trebala biti održana u prvoj polovini septembra, ali da će to zavisiti od odnosa HDZ-a BiH koji u posljednje vrijeme blokira rad parlamenta.

Ministar Salko Bukvarević kaže za Klix.ba da je suštinsko rješenje usvajanje zakona, dok bi usvajanje Rezolucije bilo samo izražavanje dobre volje.

“Mi smo sve pozivali da oni dostave svoje prijedloge, ali oni su to odbili i išli su direktno prema Parlamentu FBiH”, kaže Bukvarević za Klix.ba.

U proceduri je još jedan zakon koji bi na ulice mogao izvesti pripadnike kategorije bivših boraca. Federalna vlada je 13. maja usvojila izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Iako su vojni penzioneri u maju prijetili protestima, Vlada FBiH još nije uputila pomenuti zakon u parlamentarnu proceduru.

Trenutno se izdvaja 600 miliona, nemoguće pronaći novih 278 miliona KM

Ministar Bukvarević kaže da ministarstvo na čijem je čelu ostaje pri ranijem prijedlogu da svi penzioneri imaju isti koeficijent za isplatu penzija, pri čemu sad vojni penzioneri imaju koeficijent 1,0 i 1,4 a svi ostali 1,8.

“S vojnim penzionerima ćemo pregovarati od sredine augusta i očekujemo da ćemo riješiti ovo pitanje”, kaže Bukvarević. Dodaje da je zahtjev demobilisanih boraca za borački dodatak i za to bi na godišnjem nivou trebalo 278 miliona KM.

U ovom trenutku, prema riječima ministra Bukvarevića, iz federalnog budžeta se isplaćuju invalidnine za blizu 50.000 invalida, 42.000 porodičnih penzija porodicama poginulih boraca i naknade za 5.000 dobitnika ratnih priznanja. Za ovih 97.000 osoba Vlada FBiH godišnje izdvaja 320 miliona KM. Pored toga određena prava imaju 34.000 bivših boraca koji su otišli u prijevremenu penziju. Za njih vlada uplaćuje pola penzije i godine nedostajućeg staža. To je u prošloj godini bilo 230 miliona KM. Kada se saberu pripadnici svih kategorija, oko 130 hiljada bivših boraca i članova njihovih porodica koristi određene naknade mjesečno.

Vlast u FBiH godišnje za boračke kategorije izdvaja 600 miliona KM, a novih 278 miliona KM jednostavno nema u budžetu.

“Zaboravljeni branitelji”: Bukvarević i Mušić lažu

Drago Grabovac iz Udruženja “Zaboravljeni branitelji” za Klix.ba kaže kako Mušić sigurno nekoga laže: ili borce ili javnost.

“On je u ponedjeljak jasno rekao da će rezolucija biti prva tačka dnevnog reda prve sjednice u septembru”, kaže Grabovac.

Tvrdnje da je dio “Savjeta branilaca” podržao ministra Bukvarevića Grabovac naziva netačnim.

“‘Savjet branilaca’ nikada nije bio jedinstveniji. Nas rad na tom zakonu bivšeg ministra Bukvarevića, jer je on za nas bivši, ne zanima. Tim zakonom se proširuju prava onih koji su već uvedeni u prava, a za nas ponovo nema ništa. Insistira se na udruženjima koja služe kao glasačka mašinerija SDA i HDZ-a BiH”, dodaje Grabovac.

Ako u septembru ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi Grabovac najavljuje nove proteste i blokade.

“Bukvarević poziva na dijalog, a gdje je bio u ponedjeljak, zašto nije došao? Zašto su nas slagali kada su nam obećali sastanak sa premijerom i četiri ministra? Nažalost, meni je žao, ali mi nemamo drugi način”, kaže Grabovac.

Dodaje da oni imaju napismeno informaciju da je spisak boraca od 1996. do danas udvostručen te da se na njemu nalazi polovina onih koji rat uopće nisu ni vidjeli. Negira da bi za borački dodatak trebalo izdvojiti 278 miliona KM, kaže da se radi o bar tri puta manjem iznosu.

(1)This post has been seen 799 times.

Bivši borci ne odustaju: Vlada kaže da je nemoguće izdvojiti 278 miliona KM za borce

| Slider, Vijesti |
About The Author
-