Bivši britanski ambasador otkrio zašto SAD žele da uđu u Siriju

SAD su spremne de facto budu saveznik sa svojim glavnim neprijateljem, Al-Kaidom u Siriji, kao dio svoje opsesije da zbace sirijsku vladu i predsjednika Asada, priopćio je bivši veleposlanik Velike Britanije u Siriji u intervjuu za RT.

 

SAD su na strani Al-Kaide u Siriji, priopćio je Peter Ford, govoreći o Vašingtonovom zahtjevu Moskvi da ne cilja pozicije Al Nusra u zračnim udarima.

Bivši veleposlanik je osudio potez kao “apsolutno nerazuman”. On je također oštro kritizirao SAD zbog “opsjednutosti svrgavanja Asada i sekularne vlade u Siriji”, koja vodi ravno u savez sa “njihovim neprijateljima.

“Možemo se samo nadati da je to privremeno odstupanje i da će se uskoro vratiti razumu”, rekao je Ford za RT pozivajući vladu SAD da napusti politiku pomaganja Al-Kaidi. On je također izrazio potporu Rusiji “zahtjevu da se snage takozvane umjerene opozicije odvoje od zagrljaja Al-Nusra i da se omogući njezino bombardiranje.”

Bivši veleposlanik je također naglasio da praktično nema razlike između Al-Nusra i grupa kao što je Džaiš al-Islam, Arar al-Šam i Džaiš al-Fatah, te da se one nikako ne mogu razlikovati u smislu ideologije, sektaške pristranosti i njihovih metoda koje se sastoje od “masakra i bezobzirnosti.”

On je također istaknuo da jedina razlika između Al-Nusra i drugih skupina koje zapadne zemlje, uključujući SAD, prikazuju kao “umjerenu opoziciju”, leži u području taktike.

“Takozvana umjerena oporba propovijeda ideju da bi Sirija mogla biti sekularna država nakon pregovora, ali samo pod uvjetom da Asad ode s vlasti. Oni deklarativno podržavaju ovo, ali svatko tko vjeruje u ovo je budala, a Amerikanci koriste ovo kao razlog da se ne ide protiv ovih grupa “, rekao je Ford.

On je osudio SAD zbog opsjednutosti svrgavanja Asada, a kako to eufemistički nazivaju “tranzicija u kontekstu pregovora”, te da je to čisti pokušaj da se izvrši još jedna promjena režima kao što su prethodno učinili u Iraku i Libiji.

“Oni su zainteresirani, da se ponove iste pogreške i u Damasku”, rekao je Ford komentirajući stalne napore SAD da se svrgne sirijski predsjednik Bashar Assad s vlasti.

Istovremeno, on je upozorio da je “zaista opasno podržavati džihadističke grupe s nekolicinom istinski demokratskih sekularnih opozicionara, koji su u znatnoj manjini oporbe na terenu”, misleći na skupine poput Džaiš al-Islam i Arar al-Šam, a koje su SAD , Francuska, Velika Britanija, i Ukrajina odbile odrede kao terorističke organizacije i dodaju ih na crnu listu Vijeća sigurnosti.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je poslao pismo UN-u, u kojem se navodi da su neke od takozvanih “umjerenih” oporbenih skupina granatirale stambena područja Alepu, zajedno s Al Nusra frontom. Ministarstvo je također optužilo neke regionalne sile, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar, od “sponzoriraju teroriste” i pokušavaju sabotirati mirovne pregovore u Ženevi.

U pismu su označene skupine kao što Džaiš al-Islam, Arar al-Šam, i Džaiš al-Fatah.

(Vostok.rs)

(5)This post has been seen 721 times.

Bivši britanski ambasador otkrio zašto SAD žele da uđu u Siriju

| Slider, Vijesti |
About The Author
-