Bivši rektori UNSA protiv izjednačavanja diploma: Ne može država dijeliti pamet formalnim aktima

Oštre reakcije, osude i upozorenja izazvala je najava da će diplomci Univerziteta u Sarajevu, koji su završili četverogodišnji studij prije Bolonjskog procesa, uskoro biti ekvivalent master studijama po Bolonji.

 

Na taj način hiljade građana u Sarajevu će preko noći dobiti magistarska zvanja.

Takvu inicijativu dao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, a podršku su mu dali članovi Senata koji su prisustvovali jučerašnjoj sjednici. Osim Kazazovića, na sjednici Senata bio je i premijer Elmedin Konaković. Ministar je svoju inicijativu objasnio željom da poveća broj obrazovanih građana u Sarajevu.

Analitičari upozoravaju – kao da se formalnim administrativnim potezom može govoriti o poboljšanju nivoa građanskog obrazovanja. Kao da država ima pravo dijeliti i diplome i pamet.

Inicijativi ministra Kazazovića usprotivio se veliki broj članova akademske zajednice u BiH. Protiv takve inicijative je i rektor Sarajevskog univerziteta Muharem Avdispahić. Protiv su i neki od bivših rektora Univerziteta, poput profesora Borisa Tihog i profesora Hasana Muratovića.

– Ja to ne bih radio – upozorio je kratko profesor Tihi u razgovoru za novinsku agenciju Patria.

Za rektora Avdispahića takva odluka nije ništa drugo do apsolutno nepoznavanje temeljnih principa evropskog prostora visokog obrazovanja. Ne postoji način, kaže profesor Avdispahić, da se studij od četiri godine tek tako izjednači sa studijem od pet godina.

– Ne znam šta se dešavalo jučer na sjednici Senata, jer sam bio na službenom putu – kaže Avdispahić za Patriju.

– Ali, znam da je postojao dopis ministarstva odranije, u kojem se traži stav Senata o ovoj inicijativi. Sve grupacije Senata su na svojim sjednicama razmatrale inicijativu i Senat je na koncu donio jednoglasan zaključak u kojem se takva inicijativa ne podržava – objašnjava Avdispahić.

Tačka o izjednačavanju (ekvivalenciji) diploma jučer čak nije ni trebala biti na sjednici Senata. Ubačena je naknadno. Senat je zasjedao na inicijativu ministra Kazazovića i premijera Konakovića. Članovi Senata trebali su raspravljati samo o upisnoj politici za narednu studentsku godinu.

– Zamolit ću službe da u ponedjeljak medijima dostave ranije doneseni zaključak Senata, koji je proslijeđen ministarstvu. Ne znam šta se jučer desilo – kaže Avdispahić.

Komentarišući dešavanja oko izjednačavanja diploma bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Hasan Muratović kaže da bi na taj način dobili da je diplome studentima podijelio ministar, a ne Univerzitet.

– To bi bilo suproto evropskoj praksi obrazovanja. Promjene takve vrste ne može donositi jedan ministar. Oni koji su prije završili studij dobili su diplome kakve su dobili, i nema se tu šta mijenjati  – upozorava profesor Muratović. On se nada da Univerzitet neće do kraja podržati inicijativu ministra Kazazovića.

Analitičari upozoravaju da reformu visokog obrazovanja ne mogu voditi kantoni i to samostalno, bez ikakve komunikacije. Gdje bi mogla važiti ova odluka kantonalnih vlasti?

– Do Kozje ćuprije i nazad? – jedan je od komenatra na društvenim mrežama, koje su usijane nakon jučerašnje vijesti o izjednačavanju diploma u Sarajevu.

Je li baš Kanton Sarajevo nivo za ova pitanja? Nije bilo nikakve ozbiljne javne rasprave kad je riječ o tako ozbiljinoj stvari kao što je obrazovanje pa još i visoko obrazovanje. Ako je u maju raspravljano o ovim pitanjima, zašto javnost nije obaviještena? Sagovornici Patrije ubjašnjavaju da je stvar brzinski i pomalo siledžijski prošla Senat Univerziteta. U Hrvatskoj se zbog sličnih stvari događa revolucija, na ulicama Zagreba odavno nije bilo više demonstranata.

U BiH se nedavno vodile polemike oko Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH. U Upravni odbor Agencije delegiran je četnik Nikola Poplašen. Digla se kuka i motika dok Poplašen nije odstranjen. Upravo ta Agencija, prema članu 48. Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH, zadužena je i za „donošenje normi kojima se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja“, kao i za odnose prema međunarodnim organizacijama za visoko obrazovanje. Jesu li iz Kantona Sarajevo možda upitali ovu Agenciju šta da se radi sa njihovom odlukom?

BiH je suočena sa ozbiljnim problemima; jedni je želi podijeliti etnički, a neki je atomiziraju.

Opštu ekvivalenciju u BiH može propisati samo Okvirni zakon o visokom obrazovanju na nivou Bosne i Hercegovine, piše NAP.

(8)This post has been seen 589 times.

Bivši rektori UNSA protiv izjednačavanja diploma: Ne može država dijeliti pamet formalnim aktima

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-