Borka Pavićević: Srebrenica nije ‘ono što se tamo dogodilo’ nego je…

Pitanje nerazumevanja naroda na ovim prostorima nije posao o kome se priča od godišnjice do godišnjice, već svakodnevni posao, kaže Borka Pavićević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je rekla u emisiji ‘Kažiprst’, sve je užasno opterećeno političkim jezikom, ali bez prave politike.

“Opterećeno je ogromnom količinom i naših i međunarodnih fraza, a stvari se ne rešavaju na takav način. Potrebno je govoriti istinu, a ne prikrivati sve nekom pristojnošću”, kaže direktorica Centra za kulturnu dekontanimaciju.

Ona ocjenjuje da se o Srebrenici mora govoriti na pravi način i potrebno je o tome razgovarati.
“Međutim, do dana današnjeg to nije izrazgovarano na način na koji može da ima neku katarzu. Oko toga se politički trguje, zbog potrebe da se uhvate neke ravnoteže. U društvu ne postoji razgovor o tragediji u Srebrenici, a to je uslovilo i da nemamo pojam o odgovornosti oko toga. Ako oko toga nema istine i pravde, onda konsekventno neće biti ni kada padne helikopter”, smatra ona.

Podsjećajući na presude međunarodnih sudova o genocidu, ona kaže da se o Srebrenici govori tako što se kaže “ono što se tamo dogodilo”.
“Pa hajde o tome da govorimo, o tome šta se zaista dogodilo, na tome se stvara društvena svest. Međutim, to mora da stvori državna politika, a ne partijska politika. Svest se stvara i kroz zakone i institucije. Razgovor o Srebrenici bi stvorio društvenost, a ne otuđenje od zemlje na način na koji ono postoji danas”, kaže Borka Pavićević.

Ističe i da je to stvar permanentne rasprave i da je to o nečemu o čemu je potrebno konstantno misliti.

“Mišljenje o tome se i pokazuje kada neko govori da ne zna ko je ubio Đinđića ili Ćuruviju, a onda sutra ode u Potočare”, kaže ona.

 

(6)This post has been seen 639 times.

Borka Pavićević: Srebrenica nije ‘ono što se tamo dogodilo’ nego je…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-