„Bošnjaci žele namjestiti da ih ima 51 posto u BiH“

Budući da je jasno kako objavljivanje rezultata popisa stanovništva predstavlja politički problem broj jedan, a sve zbog suprotstavljenih gledišta RS-a i Federacije oko toga koga treba smatrati stalnim stanovnikom BiH, ne čude i političke reakcije, a posebno predstavnika srpskog naroda koji ističu kako bošnjački političari kroz popis žele doći do natpolovične većine tog naroda u BiH.

Bošnjački predstavnici s druge strane naglašavaju kako je Međunarodna posmatračka operacija za popis (IMO), navela kako pitanje 40, a to je mjesto rada i školovanja na kojem insistiraju Srbi, nije relevantno za određivanje broja nerezidentnog stanovništva, odnosno onog stanovništva koje treba da se isključi iz prisutnog stanovništva.

Hrvatski predstavnici u vlasti naglašavaju kako će popis pokazati tužnu stvarnost prema kojoj je hrvatski narod očišćen s velikog dijela teritorija Bosne i Hercegovine. U cijeloj priči nepoznato je šta u slučaju da Centralni popisni biro ne postigne dogovor te hoće li u tom slučaju Vijeće ministara donijeti odluku o objavi. Iako SNSD strahuje kako će reagovati Savez za promjene u Vijeću ministara, njihovi su predstavnici jasno poručili kako Vijeće ministara neće donositi odluku te da nema bojazni kako će se ponašati srpski ministri, prenosi Dnevni list.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Dušanka Majkić upozorila je kako su neprihvatljivi zahtjevi bošnjačkih političara koji, kako kaže, na silu žele rezultate popisa stanovništva dovesti do 51 posto u svoju korist. Zato je naglasila kako je nužno spriječiti donošenje odluke na Vijeću ministara ukoliko propadnu pregovori na Centralnom popisnom birou. U tom kontekstu, smatra ona, odluku moraju spriječiti ministri iz reda srpskog naroda u BiH Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak. Osvrnuvši se na srž problema koji se odnosi na određivanje kriterija za rezidentno, odnosno stalno stanovništvo u BiH, ona je podsjetila kako je to zakon jasno propisao. Dodaje i kako je zakonsko rješenje o popisu doneseno 3. februara 2012., a popis održan od 1. do 15. oktobra 2013. godine, ali, zbog ovog spora i dvije i pol godine od provedbe nema rezultata. Problem je, smatra, što bošnjački političari žele 300 hiljada popisnica građana bošnjačke nacionalnosti koji žive i rade u inozemstvu pribrojali domicilnom stanovništvu, što je apsolutno neprihvatljivo za RS. Kazavši kako je nedavno ministar civilnih poslova Adil Osmanović kao mogućnost naveo da Vijeće ministara donese odluku ukoliko ne bude dogovora, ona je još jednom istaknula kako se takvo što ne može donijeti bez trojice srpskih ministara u Vijeću ministara.

-Hoće li im njihove fotelje biti draže od nacionalnog interesa srpskog naroda, ostaje uskoro da se vidi. Sa strepnjom čekamo odluku, rekla je Majkić.

Na reakciju Saveza za promjene nije trebalo dugo čekati pa je tako ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potvrdio kako Vijeće ministara nema u planu donijeti konačnu odluku u vezi sa rezultatima popisa stanovništva. On je naglasio i kako je Vijeće ministara pozvalo nadležne
institucije da ulože napore kako bi došlo do objavljivanja rezultata imajući u vidu njihov opći značaj.

-Neki uvaženi zastupnici ne moraju da strepe čekajući kako će glasati srpski ministri u Vijeću ministara BiH, niti ima potrebe za ‘držanjem slova’ što su nacionalni interesi i kako treba glasovati u vezi sa ovim pitanjem, poručio je Šarović.

Izaslanik u Klubu Hrvata u državnom Domu naroda Mario Karamatić kazao je kako će rezultati popisa nažalost pokazati kako su Hrvati brutalno etničko očišćeni i s teritorija koje su nadzirali Bošnjaci i Srbi u proteklom ratu. Isto tako, naglasio je kako će popis pokazati i kako su jedini multietnički dijelovi BiH danas teritorij koji je nekada bio pod nadzorom Hrvatskog vijeća odbrane.

(5)This post has been seen 685 times.

„Bošnjaci žele namjestiti da ih ima 51 posto u BiH“

| Slider, Vijesti |
About The Author
-