BREGINI POLITIČKI FAVORITI: U Srbiji glasam za Vučića, a u BiH glasam za…

Goran Bregović je otkrio i da uvijek izlazi na izbore, bilo gdje da se nađe i da mu je najbliža politička opcija ljevica.

 

Srbijanski dnevni list „Kurir“ objavio je intervjuu s Goranom Bregovićem, dva dana prije koncerta „Bijelog dugmeta“ u beogradskoj Areni koja je, zbog velikog interesa publike, dva puta rasprodana.

Legendarni sarajevski muzičar govorio je o „Bijelom dugmetu“, prijedlogu da ponovno okupi bend i snimi novi CD, muzičkoj sceni, modi, drogama, ali i o politici.

Na pitanje novinara kakav je njegov odnos prema antifašizmu, Brega je rekao da je komunizam bio vrijeme kada su umjetnici osjećali potrebu da šalju signale jednom sistemu, koji nije imao odakle da uči.

„Imao sam je i ja. Pjesmu ‘Padaj silo i nepravdo’ snimio sam sa narodnim herojem Svetozarom Vukomanovićem Tempom i horom štićenika doma za napuštenu djecu ‘Ljubica Ivezić’ iz Sarajeva. Snimljena je pred rat, kad i ‘Ružica si bila’, koju sam pisao za Vicu Vukova, zabranjenog hrvatskog pjevača. Takođe sam želio da na omot tog albuma stavim čuvenu sliku Ljube Popovića, gdje onaj spava u parku na klupi s Politikom preko lica. Samo smo narodni heroj i ja uspjeli da zapjevamo. Ostale ideje nisam realizovao. Komunizam je bio takvo vrijeme“, kazao je Brega.

Novinara „Kurira“ je zanimalo i zašto je na prvim demokratskim izborima podržao Antu Markovića.

„Ne zbog Ante Markovića, nego jer je imao partiju koja je jedina na prvim slobodnim izborima u Bosni nudila mogućnost da se izbjegne rat. Tri ostale su imale ratne programe. Angažovali su se manje-više svi viđeniji ljudi iz Bosne i Hercegovine. Od pjesnika i pjevača do Milorada Dodika. Da se dobilo tih 15 odsto, vjerovatno bi se izbjegao rat“, odgovorio je Goran Bregović.

Na pitanje da li bi Jugoslavija tada sačuvala, Bregović je rekao da ne vjeruje, „ali bismo se razišli kao druge normalne zemlje, poput Češke i Slovačke“.

Goran Bregović je otkrio i da uvijek izlazi na izbore, bilo gdje da se nađe i da mu je najbliža politička opcija ljevica.

„Ne mogu da zamislim da neko nije ljevičar. Da li je moguće da neko može da se zalaže da ne budemo jednaki i da treba da izrabljujemo jedni druge“, objasnio je Bregović.

Na pitanje koja mu je stranka politički najbliža u Bosni, Bregović je rekao: „Partija reditelja Danisa Tanovića nosi nešto lijepo i želim joj da raste“.

„A ko u Srbiji zaslužuje vaš glas“, zanimalo je novinara.

 

„Mislim da Aleksandar Vučić dobro dinamizira stvari. Glasam za njega“, odgovorio je Goran Bregović.

(3472)This post has been seen 21185 times.

BREGINI POLITIČKI FAVORITI: U Srbiji glasam za Vučića, a u BiH glasam za…

| Magazin, Slider |
About The Author
-