BRUKA I SRAMOTA: Ovaj priručnik za žene iz 1955. godine razbjesnio je sve na Balkanu!

Ovaj priručnik pokazuje i kakav je bio položaj žena i našem društvu u to vrijeme, a mnogi bi rekli i danas.

Davne 1955. godine štampan je priručnik za žene nazvan “Kućna ekonomija”, u kojima su podijeljeni savjeti kako supruga treba da se ponaša prema svom mužu, piše “Telegraf“…

Slijedi nekoliko savjeta za žene iz priručnika “Kućna ekonomija”, starih samo 61 godinu:

PRIPREMITE SE ZA MUŽA

Odmorite se 15 minuta prije njegovog dolaska kući, tako ćete biti osvježeni kada on dođe. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte svježe. Vas suprug je proveo puno vremena s ljudima umornim od posla. Budite zanimljiva i vesela za njega. Njegov dan je bio dosadan i treba mu malo zabave, a dio vaših dužnosti je da se pobrinete za to.

PRIPREMITE VEČERU NA VRIJEME

Večeru planirajte ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kad se vrati s posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega dok je on radio, ali i da se brinete za njegove potrebe. Većina muškaraca je gladna kad se vrate s posla, a pripremanjem njemu omiljenog jela ispunićete mu potrebu za toplom dobrodošlicom.

SMANJITE BUKU

Kad se vaš suprug vrati s posla, isključite sve kućne aparate i recite djeci da se i ona utišaju. Budite sretni što ga vidite. Toplo mu se nasmijte i pokažite iskrenu želju da mu udovoljite.

POSLUŠAJTE GA

Iako mu možda morate reći puno toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, on sigurno ima važnije stvari na umu od vas.

NE OMETAJTE GA

Ne žalite se ako vas muž dođe kući kasno uveče ili ako želi otići negdje na večeru bez vas. Umjesto prigovaranja, pokušajte razumijeti pod kolikim je on pritiskom zbog posla. Kad je kod kuće, sigurno se želi odmoriti i opustiti. I na kraju,ne postavljajte mu nepotrebna pitanja i ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosuđivanja ili integritet. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav će uvijek sprovoditi svoju volju, pošteno i pravedno.

I zapamtite, dobra žena zna gdje joj je mjesto.

Ovakva literatura je stvarno postojala?

(126)This post has been seen 2647 times.

BRUKA I SRAMOTA: Ovaj priručnik za žene iz 1955. godine razbjesnio je sve na Balkanu!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-