Čedo Jovanović: Srbija ne smije opet biti talac prekodrinskih Srba, a Dodik…

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da Srbija mora da utiče da se referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, odloži i tako, kako kaže, “zaustavi sarajevski i banjalučki nacionalizam koji stoje iza njega”, prenosi TVBN.

 

 

“Potpisnici smo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, organizovanjem referenduma, koji krši poredak BiH, dovodi u pitanje mir između Srba i Bošnjaka”, ocijenio je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

 

On je ukazao da Srbija više nikad ne smije biti “talac lidera prekodrinskih Srba i njihovih ideologa iz Beograda”, dodajući da premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić to moraju da zaustave.

 

“Potreban je novi dogovor koji bi, pre nego što postane prekasno, vratio odnose u okvire dejtonskog dogovora. Prvi korak je odlaganje referenduma, a zatim razgovori”, smatra Jovanović. Prema njegovim riječima, najavljeni referendum najviše šteti upravo Beogradu, i potrebno je da se čuje da je Srbija protiv toga.

 

“Tim činom krši se Ustav dejtonske BiH, i to upravo čini Dodik koji se u svakoj situaciji poziva na taj isti Dejtonski sporazum kada mu to ide u korist”, tvrdi Jovanović.

(229)This post has been seen 1995 times.

Čedo Jovanović: Srbija ne smije opet biti talac prekodrinskih Srba, a Dodik…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-