Čedo Jovanović u Potočarima: Srebrenica me boli

Čedomir Jovanović, političar iz Srbije, ne krije da je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Jedan je od rijetkih političara iz susjedne zemlje koji se ne libi reći da je u julu 1995. u Srebrenici počinjen genocid.

I danas je u Potočarima. Došao je, jer, kako je kazao, osjetio je duboku ljudsku potrebu da bude tu, da oda počast ubijenim Srebreničanima.

Prošao je prvo hodnikom smrti u Fabrici akumulatora u Potočarima, a prethodno je poručio da svi, koji su počinili genocid i zločine, moraju odgovarati.

Dodao je kako je Srebrenica, i 21 godinu kasnije, veoma bolno mjesto.

“Srebrenica i dalje traži svoj mir. No, ne može ga naći sama, jer nije stvorila sama nemir. Dok se ne osudi zločinačka politika, zločinci, dok se ne napravi razlika između normalnog i pristojnog svijeta , mi nećemo imati normalan život.

 Nije dovoljno reći da se u Srebenici desio genocid, ali je to prvi korak. Moramo da naučimo da ponovo živimo zajedno. Ne postoji potreba u politici, ali postoji potreba među ljudima.  Nije lako reći u srpskoj skupštini da se desio genocid, ali jeste, to se desilo. To je jedna velika sramota i odraz kukavičluka, to je izraz nemoći” ističe Jovanović u TV izjavi.

U Potočarima će danas biti ukopano 127 žrtava srebreničkog genocida. Među njima je 12 maloljetnika, a najmlađi je imao 14 godina u trenutku smrti.

(14)This post has been seen 1069 times.

Čedo Jovanović u Potočarima: Srebrenica me boli

| Slider, Vijesti |
About The Author
-