Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije pred Šešeljom

Srbija bi iduće sedmice trebala usvojiti izmijenjeni krivični zakon, kojim se negiranje genocida kažnjava zatvorom. Međutim, zakon se odnosi samo na pravomosnažne presude donesene u Srbiji i presude Međunardnog krivičnog suda u Hagu. Ne obuhvata presude Međunarodnog suda pravde, koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid, niti presude Haškog tribunala.

Zastupnici će raspravljati o članu 40. izmijenjenog krivičnog zakona, koji reguliše kazne zatvora za negiranje genocida.

“Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica, na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, etničke pripadnosti, a koji može da dovede do nasilja, a ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnim presudom suda u Srbiji ili ICC-a, kazniće se zatvorom od pet mjeseci do pet godina”, piše u članu 40, piše “Saff“…

Samo jedna presuda ICC-a

Ovaj član zakona predložila je Vlada Srbije preko Ministarstva pravde.

“Upravo na ovaj način Srbija ispunjava i obavezu iz odluke Vijeća Evropske unije, kojom je propisano da svako negiranje genocida koje je predviđeno statutom ICC-a predstavlja krivično djelo. Na ovaj način ispunjavamo svoje obaveze prema evropskim dokumentima”, rekla je Nela Kuburović, ministrica pravde Srbije.

Međunarodni krivični sud u Hagu, na koji se poziva ovaj zakon, osnovan je 2002. godine. Do sada je donio samo jednu presudu, i to za ratne zločine počinjene u Kongu.

“Taj sud je donio samo jednu presudu u vezi Konga… Ali, to ne znači da neće u budućnosti donositi odluke”, kazala je Kuburović.

Na opasku da se tako negacija genocida u Srebrenici neće kažnjavati, odgovorila je: “To nisam rekla, ali sam precizirala na koje odluke se odonose izmjene i dopune krivičnog zakonika.”

Nejasno je zašto se zakon poziva samo na odluke jednog suda. ICC, na koji se poziva zakon, i Haški tribunal bave se istom materijom, odnosno krivicom i procesima iz oblasti ratnih zločina i genocida.

“Ko nije spreman da poštuje međunarodni sud, presude međunarodnog suda, a istovremeno za sebe traži pravdu tamo, onda on treba da bude sankcionisan. Pa neka stave prst na čelo jednom političaru i postave pitanje odgovornosti za ono što se u ovoj zemlji desilo i za ono što smo uradili sebi i svima oko nas. Nema poigravanja sa tako teškim djelima kao što je genocid ili ratni zločin”, rekao je Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratska partije.

(507)This post has been seen 6077 times.

Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije pred Šešeljom

| Slider, Vijesti |
About The Author
-