Češka Republika mijenja ime države

Očekuje se da čelnici Češke Republike u četvrtak izaberu ime “Czechia” kao kraću alternativu imenu svoje zemlje kako bi olakšali kompanijama, političarima i sportistima upotrebu na naljepnicama s imenima i dresovima.

Kada ime odobre češki predsjednik, vlada i predsjednici oba doma parlamenta, ministarstvo vanjskih poslova će priložiti ime u Ujedinjenim narodima te će postati kratko službeno ime države, rekla je glasnogovornica ministarstva.

Republika Češka nastala je zajedno sa Slovačkom nakon mirnog raspada Čehoslovačke 1993. Ali do sada nije postojala standardno ime od jedne riječi za Republiku Češku, za razliku od na primjer od riječi ‘Francuska’ koja je skraćenica za Francusku Republiku.

Najveći dio zemlje poznat je kao Češka, ali ima i drugih dijelova, Moravska i Šleska, tako da je potrebno jedno ime koje neće isključiti te povijesne činjenice.

Poznata hokejska momčad Republike Češke nosila je naziv Češka na svojim dresovima, kao i prvorazredno izvozno pivo Pilsner Urquell. Ali riječ ‘Češka” je pridjev i ne može se upotrijebiti kao ime od jedne riječi za zemlju.

Zagovornici imena Czechia kažu da ovaj naziv na engleskom može potjecati iz 19. stoljeća i da su ga primjenjivali zemljopisni uredi poslije raspada Čehoslovačke 1993. kao moguću kratku alternativu.

Ipak, ovaj naziv dosad nije uhvatio maha, i moguće je da neće biti lako prihvaćen kada dobije službeni status. Nekima jednostavno zvuči ružno. Drugi misle da je previše sličan nazivu Čečenije, što bi moglo izazivati zabunu.

(29)This post has been seen 1145 times.

Češka Republika mijenja ime države

| Slider, Vijesti |
About The Author
-