Čuj to? Sarajevo već odavno ima Trampinu ulicu

Glavni bosanskohercegovački grad ima Trampinu ulicu, a fotografija s njenim nazivom danas se širi društvenim mrežama.

Iako je jasno da ovaj naziv nema nikakve veze s Donaldom Trumpom, pa čak ni u gramatičkom smislu, oni s bogatijom maštom (ili smislom za humor) mogu pomisliti da se radi o još jednoj teoriji zavjere.

Trampina ulica nalazi se u samom centru Sarajeva kod Velikog parka.

Fotografija s nazivom ove ulice širi se danas društvenim mrežama dan nakon predsjedničkih izbora u SAD-u. Naša Trampina ulica nema ništa i nikada neće imati s novim predsjednikom Amerike.

O ovoj ulici pisao je prije tri godine na Radiosarajevo.bakolumnista Miljenko Jergović.

„Sa četvrte strane Veliki park iviči jedna uličica, koja je tako malena i neugledna da nikada nije ni ime mijenjala, iako se nalazi u samome centru grada, tamo gdje se imena ulica, a ponekad i živih ljudi, najčešće i najradije mijenjaju. Trampina je bila čikma, nazvana po Trampama, kojih danas više nema, porodici koja je, piše Alija Bejtić, davala hatibe i imame Čekrekčijine džamije podno Kovača, koju je dao sagraditi isti Muslihudin Čekrekčija, koji je ogradio zemlju za ovo mezarje,

 

Hadži hafiz Abdulatif Trampa bijaše hrabar čovjek, poput Mustafe Golubića, i isti takav usamljenik usred velikih europskih buna i prevrata, pa je stao uz ono nesretnika koji su u ljeto 1878. odlučili braniti Sarajevo od vojske baruna Filipovića. O tim danima, ali ne o Abdulatifu Trampi, nego o Mari milosnici, pisao je Ivo Andrić u jednoj od najljepših i najpotresnijih svojih priča, u kojoj i danas ima više Sarajeva nego što ga je u svim našim sjećanjima i što ga je na zemlji, ali bi i o njemu, posljednjemu velikom izdanku Trampi, netko mogao napisati barem priču…”

(88)This post has been seen 5043 times.

Čuj to? Sarajevo već odavno ima Trampinu ulicu

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-