DA ILI NE: DA LI SMIJETE KORISTITI TAMPON TOKOM NOĆI?

Tokom ljeta žene češće koriste tampone jer su praktičniji od higijenskih uložaka, naročito kada smo na moru. Međutim, smiju li se tamponi koristiti i tokom noći? Odgovor smo potražili kod ginekologa.

Prvo i najvažnije pravilo kod korištenja tampona je da se redovno mijenjaju, preciznije svakih četiri do pet sati. To je važno znati pogotovo ljeti kada žene češće koriste tampone tokom dana, ali i noći. Međutim, koliko je sigurno koristiti tampone tokom noći? Odgovor smo potražili kod stručnjaka, piše “Zadovoljna“…

“Korištenje tampona tokom noći, odnosno spavanja nikako se ne preporučuje jer tampon tada stoji predugo i povećava se rizik od pojave infekcija. Tampon koji se predugo koristi stvara savršeno hranilište za bakterije koje i inače žive u rodnici i čekaju da buknu”, upozorava ginekologinja dr. Silva Babić.

Uz to, predugo korištenje istog tampona može izazvati toksični šok sindromim čiji su simptomi visoka vrućica, hipotenzija, osip i višestruko zahvaćanje organa koje može brzo napredovati u teški i nepopravljivi šok.

Dakle, i ženama koje i inače koriste tampone preporučuje se da ih tokom spavanja zamijene s higijenskim ulošcima. Također, tokom ljetnih mjeseci važno je ukazati na još jednu čestu grešku – ne mijenjanje tampona nakon plivanja.

Bez obzira kupate li se u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon biste trebali promijeniti čim izađete iz vode. Končić tampona namočen klorom, slanom ili riječnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.

(35)This post has been seen 2068 times.

DA ILI NE: DA LI SMIJETE KORISTITI TAMPON TOKOM NOĆI?

| Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-