“Da sam zabio jedanaesterac Argentini, ne bi došlo do rata!”

Da sam dao gol, prošli bismo u polufinale Svjetskog prvenstva. I ne zvuči pretenciozno, mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidimo šta se danas događa u svijetu očito se ništa nije naučilo iz povijesti. Ovo nije problem kulture, religije, ekonomske krize, to je politika”, rekao jeFaruk Hadžibegić za 20minutes.fr.

Bivši fudbaler Sarajeva i nekadašnji bh. selektor je 1990. na Svjetskom prvenstvu u Italiji bio jedan od trojice igrača koji su promašili jedanaesterac u četvrtfinalu protiv Argentine u posljednjoj utakmici Jugoslavije. Uz njega promašili su Stojković i Brnović.

Hadžibegić je imao dobar odnos s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

“On je prije rata bio psiholog u FK Sarajevo, gdje sam ja počeo karijeru. Osam godina je ostao s nama. Poznajem ga dobro, provodili smo večeri s njim. Bio je dobar momak, s kojim smo o svemu razgovarali. Nikad nismo mogli ni da zamislimo šta će biti kasnije. Bio sam iznenađen i šokiran. Danas ga mrzim. Iako u mojoj religiji mržnja nije moguća, ovo je jednostavno drugačije. Ne mogu mu oprostiti sve one koji su ubijeni.”

Hadžibegić ističe kako se danas često vraća u Sarajevo te kako se osjeća Jugoslavenom.

“Da, to je slučaj s većinom ljudi na prostorima bivše Jugoslavije. Ali, prisiljeni smo danas zvati se Srbi, Hrvati, Bosanci, Crnogorci… Tako su nam nametnuli.”

Kao trener Hadžibegić je vodio Sochaux, BiH, Betis, Troyes, Gaziantepspor, Diyarbakirspor, Denizlispor, Chamois, Dijon, Bastiju, Arles-Avignon, a danas je trener Valenciennesa.

(289)This post has been seen 9167 times.

“Da sam zabio jedanaesterac Argentini, ne bi došlo do rata!”

| Slider, Sport |
About The Author
-