DA SE NAJEŽIŠ: Ko svaku noć pali svjetlo u vili Jovanke Broz koja je napuštena od njene smrti 2013. godine

Misteriozna, zastrašujuća stvar dešava se svake noći u oronuloj, zapuštenoj vili Bor na beogradskom Dedinju, piše “Kurir“. U vili u kojoj je živjela supruga doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, svaku noć je upaljeno svjetlo i to ne bi bilo ništa čudno da tamo više niko ne živi od 2013., kada je Jovanka umrla.

Objekat zapečaćen

Novinari su se potrudili razriješiti misteriju te su pozvali Upravu za zajedničke poslove republičkih organa, koja brine o ovom objektu u samom srcu Dedinja. Kako su im rekli, niko se nije uselio u vilu, ali je ona pod stalnim nadzorom osiguranja.

579b5e74-c7a4-41d7-8204-2d4f0a0a0a64-vila

“Vila u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 spada u reprezentativne objekte Republike Srbije. Ta vila, koju je za života koristila Jovanka Broz, trenutno nije u upotrebi s obzirom na to da je objekat zapečaćen sudskom odlukom jer se vodi spor u vezi sa nasljedstvom pokretnih stvari u njoj. Vila ima osiguranje 24 sata dnevno”, navode u upravi i dodaju da će po okončanju ostavinskog postupka razmotriti pitanje rekonstrukcije objekta radi privođenja namjeni.

Inače, država Srbija je tražila da se ne čeka završetak ostavinskog postupka, već da sud dozvoli da se njene stvari iznesu iz zdanja na Dedinju da bi počela rekonstrukcija, ali taj zahtjev, po svemu sudeći, nije odobren. To znači da Jovankina odjeća, obuća, nakit, umjetnine, fotografije i prepiska ostaju u kući do daljeg.

Jovanka Broz je posljednje dane provela u bolnici, preminula je 20. oktobra 2013, a njeno skromno nasljedstvo na sudu potražuju sestre Nada i Zora.

Očajno izdanje

I dok pripadnici sigurnosti noću pale svjetlo, danju se mnogo bolje može vidjeti u kakvom jadnom stanju se nalazi objekat, piše “Kurir”.

Nekada prva dama SFRJ zimi se smrzavala jer nije imala grijanje, svuda je bila vlaga, a 2009. je izjavila da u njenom domu samo jedan ćošak ne prokišnjava. Onda su nadležni reagovali, pa su uključili grijanje, popravili krov i sanitarni čvor.

579b5ed9-0964-4f54-adab-2e170a0a0a64-vila-2

Vila je sada u mnogo gorem izdanju pa tako na prilazu je zahrđala kapija, skoro cijela fasada je u paučini, trava je nepokošena, a dvorište neuredno. Jedan od prozora je odškrinut, vjerovatno zbog provjetravanja.

(42)This post has been seen 955 times.

DA SE NAJEŽIŠ: Ko svaku noć pali svjetlo u vili Jovanke Broz koja je napuštena od njene smrti 2013. godine

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-