‘Dali su mi tabletu za pobačaj, poslali me u WC i rekli da uhvatim ‘ono što izađe van’!’

Zbog krvarenja u 10. tjednu trudnoće mlada je majka završila u bolnici. Tamo su joj pružili medicinsku pomoć, no šokirao ju je način na koji je to izvedeno.

 

“Nisam ljuta, samo sam neopisivo tužna”, započinje svoju priču mlada Riječanka koja je 4. studenoga u riječkom KBC-u sama u toaletu porodila plod star deset tjedana, piše Jutarnji list.

Sve je počelo bajkovito. Od plusa na kućnom testu, potvrde liječnika da srce ploda kuca i objave da će se obitelj proširiti za još jednog člana. A onda, scenarij iz najgore noćne more. Bol u trbuhu i krvarenje.

 

“Bili su Sisveti kad sam prokrvarila tako da moja liječnica nije radila, pa sam otišla na hitnu pomoć u KBC Rijeka. Pregled je bio korektan, ali slomilo mi se srce. Rečeno mi je da je bebino srce prestalo kucati te da dođem drugo jutro kako bismo se sve dogovorili”, kaže Riječanka.

‘U ruke mi je dala par gumenih rukavica’

 

Tog dana objasnili su joj kako je najbolje da se trudnoća prekine medikamentima, a ne klasičnom kiretažom jer je to bolje za majku, a i ranije će moći ponovno pokušati zatrudnjeti.

“Naravno da sam pristala. U srijedu su mi dali neku tabletu koja, kako sam ja shvatila, prekida trudnoću i poslali me doma. Rekli su da se vratim u petak ujutro. Tada su mi umetnuli dvije tablete u rodnicu. One su potakla kontrakcije i otvaranje”, priča Riječanka.

Nakon nešto malo više od četiri sata kontrakcija sestri je rekla da bi morala u toalet jer mora obaviti veliku nuždu.

“Sestra mi je objasnila kako je to znak da je vrijeme da plod izađe van. U ruke mi je dala par gumenih rukavica i rekla da mi trebaju kako ne bih zakrvavila ruke. Zbunjeno sam ih uzela jer mi nije bilo jasno o čemu govori. Tada sam dobila i metalnu posudicu u koju trebam uhvatiti ono što izađe van kako bi se poslalo na analizu”, priča šokirana žena.

Priznaje da nije nikome ništa rekla niti se požalila, pa čak ni pitala sestru zašto to mora raditi. Otišla je u toalet i napravila sve po uputama.

 

“Boljelo je, ali to sam i očekivala. Krvi je bilo kao da sam u horor filmu. Ja sam samo razmišljala kako bebe više nema. U cijelom bunilu sam počistila toalet od krvi jer mi je činjenica da netko od žena koje su bile tamo to vidi bila prestrašna”, kaže Riječanka.

Iako kaže da ne može tvrditi je li još netko prošao isto što i ona toga dana, dodaje kako pretpostavlja da jest jer je nekoliko žena također dobilo iste stvari u ruke.

“Dobile su rukavice i sve su redom išle u WC, i nakon što su ih sestre vidjele da su se vratile iz tog nesretnog WC-a, pitale bi ih ‘jeste obavili’, tako da sam zaključila da su sve prošle isto”, pojašnjava žena.

Nakon toga je, kaže, prošla pregled i smatra da je medicinski ova metoda zaista dobra, ali to da je sama prošla porod ne prestaje je proganjati.

“Iako sam bila uvjerena da ću u skoroj budućnosti planirati novu trudnoću, sada na to i ne pomišljam. Mislim da ne bih mogla ponovno to proći. A da mi se ovo dogodilo s prvom trudnoćom, mislim da bih završila na psihijatriji”, zaključuje Riječanka.

 

Metoda u Rijeci dostupna nešto više od godinu dana

I doista, da se takav postupak radi, potvrdili su u riječkom KBC-u, gdje su detaljno opisali proceduru. No, navode mlade žene da se sama morala poroditi u toaletu nisu potvrdili. Pojasnili su da se sve radi uz bolničko osoblje jer tako piše u postupniku.

“Naglašavamo da do danas po ovom pitanju nemamo nikakvih prigovora na razini Klinike niti Uprave KBC-a Rijeka”, kažu iz bolnice.

Inače, ova je metoda u Rijeci dostupna nešto više od godinu dana. Točnije od svibnja prošle godine.

(1693)This post has been seen 13497 times.

‘Dali su mi tabletu za pobačaj, poslali me u WC i rekli da uhvatim ‘ono što izađe van’!’

| Slider, Vijesti |
About The Author
-