DESET UOBIČAJENIH STVARI KOJE ĆE U BUDUĆNOSTI NESTATI

Fiksni telefoni polako ali sigurno nestaju, videokaseta već neko vrijeme nema a čak i mp3 je već daleka prošlost. Brzi tehnološki napredak će učiniti da mnoge uobičajene stvari u bliskoj budućnosti jednostavnu prestanu da budu bitne pa i da se koriste. Evo stvari koje će nestati iz naših života.

 

 

Zlato

 

Ovaj dragocjeni metal polako nestaje sa Zemljine površine, a rudari se povlače iz ovog posla. Ulaganje u zlato pada, a očekuje se da će ponuda padati za 15 – 20 posto u sljedećih nekoliko godina. To znači da će se zlato koristiti tamo gde je neophodno. A nakit to nije, piše Dominomagazin.

 

Novac

 

Papirni novac će već za nekoliko godina nestati. U nekim zemljama najavljuju njegovo ukidanje i potpuno prebacivanje na kartice. Ali, uskoro će i one prestati da se koriste. Vaš smartphone i otisci prstiju biće sasvim dovoljni za kupovinu.

 

Potpis

 

Potpisi će uskoro postati stvar prošlosti. Najnoviji napredak u tehnologiji će omogućiti da na druge načine dokažete autentičnost, od otiska prsta pa do skeniranja oka.

 

Daljinski upravljač

 

Glasovne naredbe i glasovno pretraživanje biće dovoljni za promjenu kanala. Amazon Echo je već prvi korak ka kućnim asistentima.

 

Automobili

 

Više niko neće imati svoj automobil. Kada za nekoliko godina stignu automobili bez vozača oni će se iznajmljivati po minutu. U aplikaciji ga pozovete, on dođe po vas i kada vas odbaci ode po sljedeću mušteriju. To će značiti i niže troškove prevoza ali i manje gužve u saobraćaju i probleme sa parkingom.

 

Radnici u lancima brze hrane

 

Uzimanje porudžbina, priprema jela i posluživanje gostiju su poslovi koje će uskoro lako obavljati roboti. Ni dostava hrane neće biti problem.

 

Hirurzi

 

Da, roboti će i to raditi.

 

Dijabetes

 

Dijabetes će vrlo brzo postati prošlost. Naučnici uveliko rade na zamjenama za šećer a genetske terapije će omogućiti i popravku pankreasa.

 

Privatnost

 

Sve će biti snimljeno i sve će moći da se prati. Neki veliki gradovi već imaju sisteme kamera koji u svakom trenutku mogu da prepoznaju osobe sa potjernica i obavijeste policiju.

 

Punjači

I oni će uskoro postati nepotrebni. U bežičnom svijetu Bluetootha, NFC-a i Wi-Fija, svi kablovi će postati prošlost.

Izvor: Hayat.ba

(84)This post has been seen 680 times.

DESET UOBIČAJENIH STVARI KOJE ĆE U BUDUĆNOSTI NESTATI

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-