Direktor američke obaveštajne agencije: Ako padne SAD povući će cijeli svijet za sobom u propast!

Slabljenje globalnih sila može dovesti do krize kakvu sustav sadašnjeg svjetskog poretka ne može riješiti, a onda slijedi rat, upozorava američki geopolitički stručnjak George Friedman.

 

 

Kada zemlje poput Njemačke, Kine i Rusije slabe i zamjenjuju ih neke druge, onda počinju sistemski ratovi, objašnjava George Friedman za njujorški poslovni stranica Biznis insajder.

 

Tada stvari, navodi Fridman, postaju ozbiljne jer između sila još nije uspostavljena ravnoteža.

 

“Tako je, kada se Njemačka ujedinila 1871, sve puklo. Japan je doživio uspon početkom 20. stoljeća, i tada je nastao kaos. I sada je na pomolu sistemska promjena.

 

Pripremite se za rat “, poručuje Fridman, koji je osnivač nove online publikacije” Geopolitical Futures “i obavještajne korporacije” Stratfor “.

 

On primjećuje da je destruktivan međudržavni rat česta karakteristika globalne politike i upozorava da bi se takav rat mogao ponovno dogoditi.

 

Također, napominje da su se ranije međunarodni promatrači zavaravali da ratova među državama više neće biti.

 

“Od 1815. do 1871. godine u Europi nije bilo nikakvih međudržavnih ratova. A onda je izbio veliki Prvi svjetski rat “, podsjeća američki geopolitički stručnjak.

 

Prema njegovim riječima, u moderno doba je svako razdoblje mira priprema za nasilni obračun.

 

“Nema stoljeća koji je prošao bez sustavnog rata”, konstatira Fridman, objašnjavajući da takav rat podrazumijeva potres cjelokupnog sustava.

 

On u analizi kreće od pretpostavke da svaki međunarodni sustav, bilo da je riječ o alijansi konzervativnih snaga u Europi koja je održala mir poslije Napoleonovih ratova ili poretku poslije Hladnog rata sa SAD na čelu, ima “urođene” fatalne slabosti.

 

Sjeme vlastitog uništenja, smatra Fridman, ima i današnji Međunarodna sustav.

 

Sadašnji svjetski poredak i dalje je podložan krizama koje sam sustav nije u stanju riješiti, a jedna od njih bi mogla proiziđe iz slabljenja globalnih sila, zaključuje Fridman.

(17)This post has been seen 1125 times.

Direktor američke obaveštajne agencije: Ako padne SAD povući će cijeli svijet za sobom u propast!

| Slider, Šokantno |
About The Author
-