“Direktorima i razrednicima prijeti do pet godina zatvora jer su u knjižice upisivali ‘jezik bošnjačkog naroda”

Posljednje zvono u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici u petak je označilo kraj školske godine, neizvjesne za djecu bošnjačke nacionalnosti. Već na kraju prvog polugodišta, tvrdi Mirsad Mujić, roditelj i član školskog odbora, djeca nisu dobila knjižice.

“Na upit zbog čega nema knjižica, uvjeravli su nas da će sve biti u redu. Na kraju školske godine smo dovedeni pred svršen čin, nismo znali šta ćemo. Trebali smo nastavu bojkotovati odmah tada”, kazao je Mujić za Source.ba.

Bošnjačka djeca posljednju sedmicu školske godine nisu pristustvovala nastavi zbog najave da će u knjižice umjesto bosanskog jezika biti upisan “jezik bošnjačkog naroda”. Bojkotovat će i podjelu knjižica koja je najavljena za 24. jun.

“Ne želimo da se djeci u knjižice upisuje ‘jezik bošnjačkog naroda’ niti ‘bošnjački jezik’ nego onako kako su djeca izučavala i kako piše u dnevnicima, a to je bosanski jezik. Mi smo donijeli odluku da nećemo prihvatiti dokumenute u kojima piše ‘jezik bošnjačkog naroda'”, rekao nam je predstavnik roditelja Alija Tabaković.

Oni koji nisu imali vremena za bilo kakvu reakciju i suprotstavljanje su djeca koja su ove godina završila osnovno obrazovanje. Zbog termina upisa u srednje škole, bili su prinuđeni uzeti svjedočanstva u kojima naziv njihovog maternjeg jezika izmijenjen po instrukcijama ministra Daneta Maleševića.

“Dio je upisao školu u RS-u, a dio u Federaciji. Ministarstva u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu pristali na upis djece s ovako nakaradnim nazivom jezika koji nam vlasti RS-a žele nametnuti. Zvao sam direktora škole, on se pravda da je nemoćan i da je instrukcija obavezujuća za sve direktore”, navodi Tabaković.

I Mujić i Tabaković ističu da na instrukcije resornog ministra neće pristati, makar to značilo da će djeca gubiti školsku godinu.

“Sa aktuelnim ministrom se nema o čemu razgovarati, on je do sada pokazao da nije od riječi, izigrao je i roditelje i djecu. Njemu skoro 70 posto djece ne dođe na nastavu, a on i dalje prijeti i odbija bilo kakvu mogućnost da povuče instrukcije. Ono što ne može pobiti jeste porast broja bošnjačke djece u Srebrenici. On neće uvijek biti ministar, ali bošnjačka djeca će ostati. On nek svoj jezik zove kako hoće, a mi svoj jezik po presudi Ustavnog suda BiH imamo pravo zvati bosanskim jezikom. Ako se već poziva na Ustav RS-a, onda bi on trebao važiti za sve. Kad sam pitao zašto to nije slučaj, dobio sam odgovor da se roditelji srpske djece nisu bunili. Dakle, ako se bunite i tražite svoja prava imat ćete probleme i teže uslove za obrazovanje i život vaše djece u RS-u”, navodi predstavnik roditelja.

“Kada je u pitanju smjernica koju je uputio ministar ta smjernica je potpuno suprotna Ustavu RS-a jer se njome tretira samo pitanje bosanskog jezika. Tačno je da tako piše u Ustavu, ali isto tako je tačno da ministar izbjegava da pošalje istu smjernicu da se djeci srpske nacionalnosti upisuje ‘jezik srpskog naroda’ jer je i to ustavna odrednica, a oni koriste neustavnu odrednicu – srpski jezik. Malešević nije principijelan i vrši diskriminaciju”, kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Prva osnovna škola u Srebrenici nije ni prvi ni jedni, a vjerovatno ni posljednji primjer pretvaranja zakona i odrednica ustava u švedske stolove s kojih svako uzima ono što mu se sviđa, a odbacuje ono što mu ne odgovara. Nažalost, u BiH je to ustaljena praksa.

“Nije ispoštovan ni Zakon o osnovnom obrazovanju RS-a u kojem stoji da sastav školskog odbora mora odražavati nacionalni sastav učenika u školi. Ovdje imamo skoro 70 posto djece bošnjačke nacionalnosti, a samo su tri člana Bošnjaci, od ukupno sedam. Godinu ipo ranije, pet članova je bilo iz reda srpskog, a samo dva iz bošnjačkog naroda. Ja lično sam potvrdu resornog minstarstva za člana školskog odbora čekao 21 mjesec”, tvrdi Mirsad Mujić.

Roditeljima je obećano da će po stupanju odluke Ustavnog suda BiH na snagu biti angažovan pravni tim koji će podnijeti prijave i utvrditi odgovornost onih koji ignorišu odluke Ustavnog suda BiH.

“Ovo je čisto političko pitanje. Mi ćemo zajedno učiniti sve da ovo spriječimo. Naravno, ta borba će biti dugotrajna, ona je sad u domenu pravne bitke. Vrlo je važno da je Sud jasno kazao da Vlada RS-a ne može nametati bošnjačkom narodu naziv jezika. Čekamo objavu Ustavnog suda i onda ćemo pomoći roditelje da pokrenu krivične prijave protiv direktora škola i razrednih starješina zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda. Oni nisu svjesni da je za to predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a kada to shvate neće im pomoći ni ministar ni Republički pedagoški zavod”, ističe Salkić.

Ipak, iz resornog ministarstva tvrde da ni jednom narodu ne umanjuju pravo na jezik.
“Učenicima bošnjačke nacionalnosti upisuje se u pegadošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu s Ustavom RS. Ustavni sud BiH je rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu s Ustavom BiH. Ministarstvo nije ni na koji način isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema, naprotiv, Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena su jednaka prava na obrazovanje svoj djeci u RS. U školama svi nastavnici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno, koristiti bilo koji od jezika konstutivnih naroda”, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Ukoliko ministar Malešević do septembra ne povuče instrukcije koje je dao direktorima škola, roditelji poručuju da će biti primorani za osnivanje dvije škole pod jednim krovom, iako takav vid obrazovanja ne podržavaju. Dok čekaju novu školsku godinu i stupanje odluke Ustavnog suda BiH na snagu, prijete im prijavama jer su njihova djeca bojkotovala nastavu.

(33)This post has been seen 805 times.

“Direktorima i razrednicima prijeti do pet godina zatvora jer su u knjižice upisivali ‘jezik bošnjačkog naroda”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-