Dodik doveo u pitanje i masakr na tuzlanskoj Kapiji: Treba ispitati je li eksploziv podmetnut

Međunarodni stručnjaci ispitat će masakre na pijaci Markale i ulici Vase Miskina u Sarajevu te na tuzlanskoj Kapiji kako bi utvrdili da li su ovi zločini pravilno istraženi, najavio je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Dodik je kazao da će međunarodni verifikovani stručnjaci, na bazi naučnih i stručnih analiza, ponovo istražiti masakre u Sarajevu i Tuzli kako bi utvrdili da li se radi o “slučajevima terorističkih akata” ili ratnim zločinima.

“Očigledno ima sumnje u to i da se pokaže da Berko Zečević, koji je napisao izvještaj kako je očekivala politika, nije bio u funkciji istine nego u funkciji zablude. Bosna i Hercegovina može da živi samo na način da se dođe do istine”, rekao je Dodik.

Prema presudama Haškog tribunala, u dva incidenta na pijaci Markale ubijeno je preko 100 građana, a utvrđeno je da su granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

U masakru u ulici Vase Miskina 1992. godine ubijeno je 28 osoba, ali niko do sada nije osuđen za ovaj zločin, dok je Sud BiH za ubistva na tuzlanskoj Kapiji osudio Novaka Đukića, komandanta Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, na 20 godina zatvora.

Govoreći o zločinu u Tuzli, Dodik je kazao da “svi elementi govore da ta granata nije mogla da dobaci s položaja Srba”.

“I da je dobačena, ne bi imala tu snagu. Da li je taj eksploziv podmetnut, to će pokazati ekpertize”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je naveo da je “sumnjiva i priča o Markalama”, javlja Birn.

(10)This post has been seen 841 times.

Dodik doveo u pitanje i masakr na tuzlanskoj Kapiji: Treba ispitati je li eksploziv podmetnut

| Slider, Vijesti |
About The Author
-