DODIK LJUT, ALI NEMOĆAN: Amerika riješila promjeniti Dejtonski sporazum… Entitete će…

Najnovija kolumna američke ambasadorice u BiH Morin Kormak podigla je prašinu na političkoj sceni u Republici Srpskoj.

 

Predsjedniku tog entiteta Miloradu Dodiku zasmetali su stavovi američke ambasadorice o Dejtonskom mirovnom sporazumu.
Ona navodi kako je razgovarala sa mnogim pojedincima koji su radili na prvobitnom nacrtu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se svi slažu da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u BiH još bude na snazi prvobitni Dejtonski ustav. Ipak, dodaje da se “zbog korupcije i zloupotreba od strane političara”, Dejton koristi za postavljanje prepreka na putu napretka BiH.

“Puno je puta međunarodna zajednica pokušavala pomoći BiH da reformira Dayton da bi ustav ove zemlje bio usklađen s njenim potrebama – kroz aprilski paket, butmirski proces, te posljednje pregovore o Odluci o slučaju ‘Sejdić i Finci’. Svaki put su neki bh. političari, zbog sopstvene političke dobiti, blokirali istrajne i iskrene napore da se ova zemlja pokrene naprijed. Napore u čijoj su pripremi u nekoliko slučajeva i sami učestvovali. I, gdje smo sada kada se obilježava dvadeseta godišnjica potpisivanja ovog dokumenta?”, napisala je američka ambasadorica.

Uz podsjećanje da se naša zemlja obavezala da će uložiti dodatnu energiju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i čestitke bh. liderima što su potpisali reformsku agendu, američka ambasadorica ističe da su zemlje regije mnogo dalje odmakle na putu ka Evropi, te da je svaka zemlja koja je aplicirala za članstvo morala značajno revidirati dijelove Ustava i prilagoditi ga zahtjevima Unije. Ustavna reforma trebala bi biti sastavni dio reformskog procesa u BiH – piše Kormak.

Nije se dugo čekalo na reakciju iz Republike Srpske. Predsjednik Milorad Dodik je zahvalio američkoj ambasadorici što je, kako je rekao, otvoreno saopćila da svih proteklih godina nije bilo iskrene namjere da se očuva izvorni Dejtonski mirovni sporazum, nego da se ide na njegovo ukidanje i unitarizaciju BiH, te poručio da u tom slučaju Republika Srpska, kako je rekao, ima pravo vratiti “svoju državnost” koju je unijela u taj međunarodni ugovor.

“Govoreći o tome da oni koji su taj međunarodni mirovni sporazum pisali u SAD nisu očekivali da će on uspjeti u smislu održivosti, američka ambasadorica nam saopštava da je to od početka s američke strane bila prevara, a da smo jedini problem mi Srbi, koji smo uporni da branimo svoju autonomiju i Srpsku”, odgovorio je Dodik, ocijenivši da “Kormak želi potpuno razgraditi izvorni Dejton, da nestane Republike Srpske, da nestanu njena prava, a da napravi unitarnu BiH”.

Američka ambasadorica nije reagirala na stavove Milorada Dodika. U svojoj kolumni iskazala je punu podršku jačanju bh. društva i institucija, u čemu su našoj zemlji spremni pomoći SAD, Evropska unija i međunarodni partneri, uz pomoć građana BiH koji moraju preuzeti kontrolu nad svojom budućnošću.

 

Piše: TV1

(51)This post has been seen 1463 times.

DODIK LJUT, ALI NEMOĆAN: Amerika riješila promjeniti Dejtonski sporazum… Entitete će…

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-