DODIK NIKA NIJE BIO OVAKO UPLAŠEN: Pogledajte kakvi se protesti spremaju u RS-u

Najavljeni protesti opozicije i kontraprotesti vlasti, kao odgovor Savezu za promjene, tema su koja zaokuplja javnost u Republici Srpskoj. Trebali bi se desiti u maju u Banjoj Luci i to u istom danu, zbog čega se strahuje od mogućih incidenata. Evo šta o tome misli opozicija, a šta Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske najavio je kontraproteste ukoliko opozicija izvede na ulicu svoje simpatizere. I to isti dan.

“I mi imamo razloga da kažemo da je opozicija svojom izdajničkom politikom na nivou BiH dovela RS u situaciju u kojoj jeste i da ćemo im tada reći da izdajnici nisu dobro došli u RS”, izjavio je juče Dodik.

A u palatu Predsjednika danas je došao visoki dužnosnik Saveza za promjene, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Smatra da se dva mitinga ne bi trebala desiti istog dana.

“Može biti samo dan prije ili dan poslije. Nije dobro da imamo sukobe tim povodom”, kazao je Ivanić.

“Pa ja mislim da bi isti dan održani referendum bili dokaz demokratske zrelosti ovog društva, a odgovornost onih koji organizuju je da tu ne bude nikakvih ekscesa”, odgovorio je Dodik.

Dodik, ipak, smatra da protesti nisu potrebni, te da vlast i opozicija trebaju zajedno tražiti rješenja. Iz Saveza za promjene ističu da je kako su protesti neminovni. Desit će se 14. maja. Tada se očekuju prvi računi za skuplju struju. To je samo jedan od razloga nezadovoljstva stanjem za koje odgovornom smatraju vladajuću koaliciju.

“Po svim parametrima je RS sada duplo gora nego Federacija i to je očekivano da ponudimo ljudima da se okupe na jednom mjestu i da vladajućem režimu pokažu to nezadovoljstvo, da on vidi da se više ne može lagati, živjeti u iluzijama koje šire javni servis i ostali mediji, već da je dogorjelo do nokata i da je ovo sve što sada imamo u RS potpuna propast”, kaže potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Novinar i politički analitičar iz Banje Luke Željko Raljić smatra da je strah od sukoba simpatizera opozicije i vlasti potpuno opravdan. Najave kontramitinga doživljava kao dokaz krize aktuelne vlasti u RS-u.

“Strah je prisutan i postoji mogućnost da se zaista dogode incidenti, a mi znamo ko je ministar unutrašnjih poslova i na čijoj će on strani biti. S obzirom na iskustvo koje smo imali sa organizovanjem protesta zbog Zakona o radu, kada je na radnike, na sindikalce, izveo snajpere i oklopljene transportere onda mislite šta bi se dogodilo kada bi se zaista organizovali masovni protesti protiv vlasti”, kaže Raljić.

Lokalni izbori trebali bi biti raspisani početkom maja, tako da bi protesti opozicije i vlasti u Banjoj Luci mogli biti dobra najava vruće političke jeseni u Republici Srpskoj.

(22)This post has been seen 999 times.

DODIK NIKA NIJE BIO OVAKO UPLAŠEN: Pogledajte kakvi se protesti spremaju u RS-u

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-