Dogovor Izetbegovića i Čovića: Hrvatski entitet je gotova stvar – Bošnjaci zauzvrat dobijaju

Čović i Izetbegović navodno su već postigli dogovor o Mostaru i o stvaranju posebne hrvatske izborne jedinice.Kao Čovićev ustupak Izetbegoviću Bošnjaci dobijaju Stolac…

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, trenutno predsjedavajući Predsjedništva, i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, su još prije nekoliko mjeseci načelno dogovorili tajno stvaranje trećeg entiteta s hrvatskom većinom u BiH. Detalji ovog dogovora biće saopćeni javnosti tek poslije lokalnih izbora u oktobru mjesecu ove godine.

Naši izvor, blizak jednom od članova Predsjedništva BiH, tvrdi da je u okviru “tajnih pregovora” vođenih u Mostaru, “na tajnoj večeri, i u jednom tamošnjem restoranu”, Čović i Izetbegović postigli konačan dogovor o Mostaru i Hercegovini. Izetbegović je, tvrdi naš izvor, pristao na stvaranje posebne hrvatske izborne jedinice koja bi garantirala Hrvatima da im Bošnjaci ne biraju člana Predsjedništva BiH, kako je to bilo 2006. i 2010. godine, kada je Željko Komšić, zahvaljujući bošnjačkim glasovima, pobjeđivao HDZ-ovog kandidata.

No, da bi se sve to i ostvarilo neophodno je prije toga izvršiti Izmjene izbornog zakona kojima bi većinski hrvatski kantoni predstavljali jednu izbornu jedinicu.Izetbegović i Čović su se i o tome dogovorili, tvrdi naš izvor, navodeći da će se Izmjene izbornog zakona staviti u parlamentarnu proceduru odmah nakon lokalnih izbora na kojima HDZ i SDA očekuju veliku podršku Hrvata i Bošnjaka a time i otvaranje prostora za realizaciju plana podjele Mostara. Bošnjaci (čitaj SDA) bi na predstojećim lokalnim izborima dobili Stolac, kao Čovićev ustupak, a Mostar bi, tako, i definitivno postao “hrvatski stolni grad”.

Izetbegović je insistirao da se o ovoj temi javno ne govori, bar do završetka lokalnih izbora, jer je svjestan, kako kaže naš izvor, da bi njegov praktični pristanak i omogućavanje Čoviću na legalnom stvaranju trećeg entiteta pokvario izborni rezultat Stranke na čijem je čelu.

Iako su lideri najveće bošnjačke i hrvatske stranke više puta pokušali da demantuju spekulacije prema kojima su u pregovore o Mostaru bila uključena i pitanja koja se tiču ustavne i teritorijalne prekompozicije FBiH, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić nije mogao zatajiti da je to gotova stvar i da su Čović i Izetbegović dogovarali formiranje hrvatske federalne jedinice.Ljubić je nedavno “izletio” pred jednim novinarom rekavši da se Hrvati u BiH neće zadovoljiti “s ničim manjim nego što je hrvatski entitet”, pozivajući se na deklaraciji HNS iz februara 2015.godine.“Neophodno je uvesti princip koji podrazumijeva da svaki od tri konstitutivna naroda ima federalne jedinice ili entitet sa svojom etničkom većinom”, rekao je tom prilikom Ljubić što su već prenijeli neki mediji u Republici Srpskoj.

Indikativno je da lideri HDZ i SDA mjesecima odbijaju građanima objasniti šta su sve dogovorili prethodnih mjeseci. S obzirom na to da se bliže lokalni izbori, jasno je da ni jedan ni drugi ne žele da se o trećem entitetu u BiH uopće priča.U Stocu je već spremno za promjenu vlasti i cure informacije da se Hrvati “polako povlače, preko Bobanova i Šuškova, prema općini Čapljina”, ostavljajući, izgleda, zauvijek Stolac Bošnjacima.

(1933)This post has been seen 4383 times.

Dogovor Izetbegovića i Čovića: Hrvatski entitet je gotova stvar – Bošnjaci zauzvrat dobijaju

| Slider, Vijesti |
About The Author
-