DOK IZBJEGLICE STRADAJU: Turska igra prljavo, a Evropa neodgovorno

Plan Brisela da vrati hiljade migranata u Tursku pogrešan je i tek kratkoročno rješenje – ocenjuje organizacija “Amnesty International”. Proglasiti Tursku sigurnom zemljom za migrante “alarmantno je kratkovido i nehumano, budući da se Ankara o njima ne brine na pravi način”.

 

Po riječima Ajvern Mekgauan, direktorke kancelarije AI za Evropu, Ankara je prisilno vraćala izbjeglice u Siriju, a mnogi migranti u Turskoj žive u očajnim uslovima bez odgovarajućeg smještaja. – Nikakvim rastezanjem mašte ne može se Turska smatrati sigurnom trećom zemljom na koju bi EU lagodno prenijela svoje obaveze – kazala je Makgauanova.

Još se nisu stišale ni strasti poslije ponašanja evropskih lidera prema turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na samitu u Briselu. Britanski “Gardijan” piše da je “grozno bilo vidjeti cijelu EU kako se nisko klanja Erdoganu”. Unija traži pomoć u rješavanju migrantske krize od zemlje u kojoj rastu despotizam i cenzura, ocjenjuje “Gardijan”.

Turska vodi rat protiv etničkih manjina, policijske specijalne jedinice napadaju kancelarije opozicionog lista “Zaman”, njene tajne službe optužuju za slanje naoružanja Islamskoj državi, njeni vojnici obaraju ruski bombarder – bez obzira na sve to Ankara očekuje da postane članica EU. Glavno pitanje ostaje može li država, koja na “najbolji” način krši sve kriterijume za pristupanje EU, da ima perspektive u toj zajednici. Odgovor je jasan – ne može, zaključuje “Gardijan”.

U Turskoj se nalazi 2,7 miliona izbjeglica, a još “stotine hiljada” su trenutno na sirijskoj strani granice.

 

Erdogan Evropu drži u šaci

Evropa nijemo gleda kako turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan priređuje represivne okupacije opozicionih medija i etnička čišćenja Kurda. Ovo smatra američki analitičar Finijan Kaningem i dodaje da Ankara koristi migrantsku krizu kako bi nastavila autokratsku politiku.

“Kada su turske vlasti započele medijsku čistku, uz minimalan protest Zapada, Erdogan je shvatio da Evropu drži u šaci”, smatra on.

Pored toga, trenutak kada su turske vlasti preuzele kontrolu nad opozicionim listom „Zaman“ i kompletnu redakciju zamijenili provladinim novinarima, nije izabran slučajno. “To se dogodilo tri dana pred samit EU-Turska, koji je posvećen migrantskoj krizi u Evropi. Erdogan je znao da Evropa neće reagovati na ovu vrstu represije. On dobro zna da je Evropa na koljenima i da joj je Turska potrebna kako bi se izborila sa migrantskom krizom”, smatra Kaningem.

Analitičar zauzimanje lista “Zaman” objašnjava i time da je Erdogan na taj način provjerio odlučnost Evrope, kako bi znao šta može da očekuje od samita EU-Turska. “Upravo iz tog razloga je neposredno uoči samita turski premijer Ahmet Davutoglu iznenada dobio novu ideju tražeći dodatno finansiranje od strane EU kao pomoć za rješavanja migrantske krize, kao i uvođenje bezviznog režima sa Turskom”, zaključio je Kaningem.

I njemački mediji su takođe pisali o tome da je lopta trenutno na Erdoganovoj strani, kao i da je pozicionirao Ankaru tako da može da diktira sopstvene uslove. Njemački kanal „N-tv“ uporedio je ponašanje Erdogana sa kupovinom u prodavnici, gdje on bira šta želi.

“Prvo predlaže da se na granici sa Sirijom izgradi grad gdje će biti smještene izbeglice i za to traži milione eura, a zatim zahtijeva ukidanje viza za turske građane, ne govoreći o tome da stalno mijenja sume za pomoć oko prihvatanja migranata na teritoriji Turske”, navodi njemačka televizija.

 

(Global CIR/Agencije)

(9)This post has been seen 833 times.

DOK IZBJEGLICE STRADAJU: Turska igra prljavo, a Evropa neodgovorno

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-