Doktori tvrde da je s bebom sve uredu, ali mama je znala da je nešto jako loše…

Infantilni spazmi javljaju se u djece do godine dana starosti. Pedijatri upozoravaju roditelje kako su vrlo opasni, ako se ne uoče na vrijeme. Pokreti tijela su vrlo suptilni, ali repetitivni. Lagano kimanje glavom, savijanje u struku, pružanje ruku i nogu prema “van”. Spazmi se ponavljaju.

“Većina majki odmah prepozna kako nešto nije uredu. Ukoliko ih ne uočite na vrijeme, mogu uzrokovati trajna oštećenja na mozgu”, upozorava neuro pedijatar James W. Wheless.

Kada je imao samo 9 mjeseci, Daniellin je sin dobio spazme. Počeo je nazadovati u napretku, pa je zaboravio riječi poput “mama” ili “tata”. Pri tomu je počeo kimati glavom na vrlo neobičan način. Pedijatar je smatrao kako je to posljedica rasta zubi, koji su baš u to vrijeme krenuli. Međutim, Danielle je vjerovala svojem instinktu i otišla sa sinom na hitnu.

U bolnici je neuropedijatar postavio jasnu dijagnozu. Daniellin sinčić patio je od infatilnih spazama.

Roditeljima koji sumnjaju kako nešto nije uredu s njihovim djetetom, dr. Wheless savjetuje da snime njegovo ili njezino ponašanje i to pokažu pedijatru. Osim toga, radi li se o infatilnim spazmima može se utvrditi i EEG-om.

Infantilni spazmi – poznati i kao sindrom West, dobili su ime po dr. Williamu Jamesu Westu koji je prvi podastro pojedinosti vezane uz oboljenje 1841. godine, u medicinskom članku — rijetki su poremećaj koji se obično javlja kod epileptičke djece starosti između 3 i 7 mjeseci.

Simptomi IS-a uključuju grčeve u udovima i trupu (produženje ili ukrućivanje ruku, nogu, vrata ili trupa) koji se javljaju u grozdovima, inače obrascu hipsaritmije prilikom elektroencefalografije (EEG) te kao psihomotorna retardacija odnosno arest.

(53)This post has been seen 809 times.

Doktori tvrde da je s bebom sve uredu, ali mama je znala da je nešto jako loše…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-