DRAMATIČNO U HAGU: Ratku Mladiću život visi o koncu

BEOGRAD – Ratku Mladiću (73), kojem se u Hagu sudi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, život visi o koncu. Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a prijeti mu i opasnost od moždanog udara.

– Mladiću je oduzeta desna strana tijela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, veoma je smršao i loše izgleda. Potrebno je da ga ljekari hitno pregledaju, a njegova odbrana traži da to budu ruski stručnjaci – kaže izvor lista iz Haga.

Darko Mladić: Strepim za očev život

Ratkov sin Darko Mladić potvrdio je za list da je njegov otac loše i istakao da mu je potrebna zdravstvena njega.

– S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt srca u Hagu, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio. Dešavalo se da pada u nesvijest nakon dolaska sa suđenja i ljekari sa kojima sam se ovdje konsultovao kažu da je pravo čudo kako je sve to, u takvom stanju i sa takvom dijagnozom, izdržao. On je na suđenju bio izložen psihičkom i fizičkom naporu, tako da je to dodatno doprinijelo da mu se zdravlje naruši – rekao  je Darko Mladić, koji je prošlog mjeseca sa djecom posjetio oca u zatvoru u Sheveningenu, a da je do kraja nedjelje u Hagu njegova majka Bosa.

Mladićev sin ističe da je život njegovog oca u rukama Haškog tribunala i da oni odgovaraju za njegovo zdravlje.

– Oni su odgovorni ako mu se nešto desi. S obzirom na sve, čudo je da do sada nije došlo do fatalnog ishoda. Moj otac izdržava suđenje zbog jake volje – naglašava Darko Mladić i otkriva da njegov otac prima mnogo pisama iz cijelog svijeta i da svima odgovara.

Izvor lista iz Haga dodaje da Mladić nije u stanju da učestvuje u pripremanju svoje odbrane, te da sve to rade njegovi advokati, a da on, umjesto toga, čita knjige.

Nema snage ni da se brani pred sudom

– Nema on snagu da sprema odbranu, suviše je iznuren. Međutim, nikad ne priznaje da je loše već na pitanje kako je odgovara: „Ne fali mi ništa, dobro sam”. Međutim, on je u svakom slučaju osoba koja treba da bude u bolnici – dodaje sagovornik.

Odbrana predaje završni podnesak Tribunalu 3. oktobra, a nakon mjesec dana biće održane završne riječi odbrane i tužilaštva. Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, biće izrečena krajem iduće godine.

(81)This post has been seen 3226 times.

DRAMATIČNO U HAGU: Ratku Mladiću život visi o koncu

| Slider, Vijesti |
About The Author
-