DRAMATIČNO UPOZORENJE, EVROPI I BALKANU PRIJETI HAOS! Nagrnuti će milion izbjeglica!

Oko milion izbjeglica nagrnuće ka Evropi preko Balkana, naročito Srbije, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko Evropska unija u oktobru ne ukine vize Turcima, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ispuniće svoje obećanje i poslati milionski stampedo sa izbjeglicama ka zemljama Evropske unije, objašnjava za Informer Miroslav Lazanski, vojni analitičar.

– Čeka nas “vruća“ jesen kada je u pitanju migrantska kriza, a na to ukazuje i nova odluka Mađara da na granicu sa Srbijom pošalje 3.000 specijalno obučenih i do zuba naoružanih “lovaca na migrante“. Svaka zemlja ima puno prava da svim silama štiti svoju granicu i da u svom dvorištu radi šta hoće. Mi treba da gledamo sebe i da uradimo ono što je najbolje za Srbiju – ističe Lazanski.

On kaže da je turski državni vrh Evropskoj uniji poslao jasnu poruku – ili ćete uvesti viznu liberalizaciju za građane Turske ili će Ankara jednostrano revidirati sporazum o migrantima i pustiti ih da nagrnu ka Evropi.

– Ako Evropska unija u oktobru ne ukine vize Turcima, turska vlast neće sjediti skrštenih ruku i predstoje nam ozbiljni problemi sa migrantima! Mislim da već sada moramo osmisliti strategiju za čuvanje granice i početi da štitimo interese naše države. Iako na granicama već imamo odlično opremljenu vojsku i policiju, u novonastaloj situaciji broj tih ljudi bi se morao povećati, kao i dnevnice za koje oni rade kako bi ih što bolje stimulisali – naglašava Lazanski.

Sa njim je saglasan i stručnjak za bezbijednost Zoran Dragišić. On kaže da Srbija zbog mađarske blokade ne smije postati logor za migrante i da zato moramo poboljšati sistem čuvanja naših granica.

– Koliko će migranata stići u najavljenom talasu u oktobru, to još niko sa sigurnošću ne može da predvidi. Ali zamislite da nam stigne i 100.000 ljudi, šta mi da radimo s njima? Iako smo do sada svim zemljama na balkanskoj ruti održali čas iz humanosti, mi prosto nemamo mogućnost da se brinemo o svim ljudima koji bi ostali na našoj teritoriji zbog mađarske blokade. Ipak, siguran sam da će naše vlasti u narednom periodu preduzeti sve potrebne mjere i da ćemo uvesti mnogo bolji i jači sistem čuvanja granice od “mađarskih lovaca – ističe Dragišić.

Stručnjak za terorizam i profesor FPN Dragan Simeunović kaže za Informer da će najnoviji potezi Mađarske sigurno biti dio međudržavnih razgovora sa Srbijom, jer niko ne voli kada mu neko gomila naoružanje na njegovoj granici.

– Granica je uvijek još nečija, i u ovom slučaju nije samo mađarska. Pravo je Mađara da na svoj strani organizuju bezbijednost u skladu sa svojim zakonima, ali za pogranična područja i samu granicu važe drugačija pravila. Međunarodno pravo i dobrosusjedski običaji u tom slučaju nalažu da se potezi vuku dogovoreno, jer je to uvijek najbolje rješenje. Za sada je važno da naša policija i uopšte organi bezbijednosti rade onako kako to nalaže naša Vlada – ističe Simeunović.

(329)This post has been seen 8072 times.

DRAMATIČNO UPOZORENJE, EVROPI I BALKANU PRIJETI HAOS! Nagrnuti će milion izbjeglica!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-