EKSKLUZIVNO: Zavidovići u nevjerici pred video porukama koje šalje njihov sugrađanin –terorista

Malo je onih ljudi iz Zavidovića koji danas žele govoriti o Jasminu Keseroviću, alijas Abu Muhamad Al – Bosniju. Svojevremeno, a bilo je to ne tako davno, Keserović je živio i odrastao upravo onako kako priliči njegovim vršnjacima i tom uzrastu. Igrao se po tamošnjim sokacima, trenirao nogomet i došao nadomak prvogfudbalskog tima lokalne „Krivaje“.
„Ničim nije odavao utisak momka koji je spreman otići u Siriju, ali je činjenica da se povukao u sebe. Ne znam, ali neću pogriješiti ako kažem da se sve nekako dogodilo preko noći. Jasmin je odselio, otišao iz Kesera koji su dio naselja Krivaja u drugo naselje, nadomak gradskog stadiona. Prestali smo se viđati. “- govori za Novi.ba, pod uvjetom anonimnosti, jedan od njegovih prijatelja iz djetinjstva vidno šokiran onim što njegov dojučerašnji drug šalje putem video poruka.

Sasvim je sigurno da i Keserovićeva porodica prolazi kroz jednu vrstu nelagode, pa i stigme jer su Zavdovići mali kraj u kome sve se zna.  I, svako svakog zna, a komšije ne vole okretati glavu jedni od drugih.To, dodatno, usložnjava priču oko „odbjeglog sina“. Oni koji su upućeniji u utjecaj radikalnih grupa i selefista sa područja šire regije Zavidovića nisu iznenađeni, nazovimo ga, terorističkim performansom koji im je priredio  nekadašnji sugrađanin. Svi oni, daleko od objektiva fotoaparata i kamera, sa vidnom razočaranošću govore o sve većem i jačem utjecaju pobornika radikalnog shvatanja i tumačenja Islama. Još su im u mislima slike iz Bočinje, sela udaljenog 15 kilometara od Zavidovića, koje je u jednom trenutku postalo eks teritorij na kojem je živjela  većina pripadnika El-Mudzahida.

Riječ je o ratnoj jedinici sastavljenoj od boraca afroazijskog porijekla,kojoj su se vremenom pridruživali istomišljenici iz BiH,  za koje se može reći kako su pioniri selefijskog pokreta u našoj zemlji, nedvojbenoosvjedočeni radikalni islamisti,i kako su istrage svjetskih obavještajnih agencija pokazale – direktni učesnici brojnih terorističkih napada u Europi i svijetu: od 11. septembra 2001. i rušenja tornjeva blizanaca u NY, SAD,  pa sve do danas. Bočinja je sada, u poređenju sa nešto udaljenijim Ošvama, oaza tolerancije, poštivanja vrhovnih načela IZ i tzv.srednjeg puta Islama koji se oduvijek prakticira na ovim prostorima. Pomenute Ošve, i mjesta slična Ošvama, a ima ih uistinu dosta, kao npr. Gornja Maoča, Dubnica kod Kalesije, zaseoci u i oko Bužima itd. jesu pravi rasadnik potencijalnih dobrovoljaca za ratišta Siriji, Afganistanu i Iraku. U atmosferi i indoktrinaciji kakva vlada i kakav se stvara u tim zatvorenim enklavama, odrastao je i Jasmin Keserović. Oni koji ga poznaju, bez da upiru prstom u bilo koga, kažu da je njegov život i druženje sa ljudima iz Kesera – koji su vremenom od tog zavidovićkog naselja stvorili otuđenu komunu, sa nametnutim pravilima  i upražnjavanju vjerskog života – možda bilo presudno da presiječe sva svoja ranija poznanstva i veze, te počne razmišljati o džihadu. Sve što je u životu Keserovića,  uslijedilo nešto kasnije, prema saznanjima portala Novi.ba, svelo se na priklanjanje hadžićkoj grupi radikala koje je predvodio Bajro Ikanović sa svojimistomišljenicima.U Hadžićima je isplaniran i put za Siriju u koju su otišli preko Turske. Odlazak u Siriju kod Keserovića je dodatno pojačao mržnju prema svemu što je drugačije, a ostrašćenost i spremnost na sve, što bez ikakve sumnje uključuje i samoubilačke akcije, izvire iz svake njegove riječi.

(71)This post has been seen 1015 times.

EKSKLUZIVNO: Zavidovići u nevjerici pred video porukama koje šalje njihov sugrađanin –terorista

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-