EKSPLOZIJA U ANKARI: Vojska i policija obezglavljene i nemoćne, Kurdi vide svoju šansu!

Prema posljednjim informacijama stanovika Ankare koji su se oglasili na twitteru, glavni grad Turske, potresla je snažna eksplozija.

 

 

Vijest je objavio i britanski list Mirror, navodeći da će detaljnije informacije saopćiti kasnije.

Lokalna policija tvrdi da je situacija pod kontrolom i da ‘požar’ nema veze sa sukobima vojske i policije.

 

Foto: Anadolija

 

Ubijena dva policajca u Trabzonu

Više je nego izvjesno da različite separatističke, ali i terorističke organizacije sada kada su policija i vojska obezglavljene i kada u službama sigurnosti vlada haos, vide plodno tlo za razvoj svojih aktivnosti.

Dva policajca su ubijena, a petoro ranjeno u terorističkom napadu koji je naoružana grupa, najvjerovatnije bliska Kurdima, jutros izvela u distriktu Mačka u turskoj provinciji Trabzon.

Prema izvještaju režimske agencije „grupa ‘naoružanih terorista’ jutros je otvorila vatru na policijsku patrolu koja je kontrolisala saobraćaj na glavnom ulazu u centar distrikta.“ U napadu je ranjeno pet policajaca i jedan civil, a potom je došlo do sukoba između policije i ‘terorista’.

Ranjeni policajci su prebačeni u bolnicu, a potjera za ‘teroristima’ je u toku.

 

 

Erdogan ‘vlada’ iz Istanbula

Turski predsjednik Tayyip Erdogan još se od navodnog pokušaja državnog udara nije vratio u glavni grad Ankaru nego boravi u Istanbulu, u koji je poslano pojačanje od 1800 vojnika. Erdogan bi u srijedu u Ankari trebao nazočiti sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon kojeg bi trebala biti objavljena neka “važna odluka”. Erdogan je četiri godine bio gradonačelnik Istanbula, grada u kojem je rođen i koji mu je bio odskočna daska u političkoj karijeri.

Glavni stožer je ranije objavio da velika većina turske vojske “nema ništa” s pokušajem puča koji se odvijao u noći s petka na subotu.

“Velika većina turskih oružanih snaga koja voli svoju domovinu, naciju i zastavu nema apsolutno ništa” s pokušajem državnog udara, objavio je glavni stožer. “Izdajice” koje su sudjelovale u “toj sramoti, toj podlosti bit će najteže kažnjene”, istaknula je vojska u priopćenju objavljenom na internetakoj stranici.

 

(Global CIR/Agencije)

(25)This post has been seen 945 times.

EKSPLOZIJA U ANKARI: Vojska i policija obezglavljene i nemoćne, Kurdi vide svoju šansu!

| Crna hronika, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-