Evo kako susjedi vide Sarajevo: 10 stvari koje morate vidjeti i probati u bosanskom gradu heroju

Na spomen Sarajeva prvo što vam pada na pamet su ćevapi i turska kahva, ali Sarajevo je puno više od toga.

Tek nekoliko sati vožnje, u samom srcu Bosne i Hercegovine, smjestio se jedan od historijskih najzanimljivijih gradova u Evropi. Grad u kojem se spaja zapadni i istočni svijet i gdje se susreću rimokatolici, pravoslavci i muslimani – dobar primjer grada u kojem vlada multikulturalnost unatoč povijesnim turbulencijama.

Na spomen Sarajeva prvo što nam pada na pamet su ćevapi i turska kahva, ali Sarajevo je puno više od toga.

Grad koji se oporavio od rata, danas je nadaleko poznat po svojoj ljubaznosti i sigurnosti, a čak ga je i poznati vodič Lonley Planet 2010. godine svrstao u TOP 10 destinacija za 2010. godinu. Sarajevo je idealna vikend destinacija, piše Dnevnik.hr.

Prvi dan

09.00

Započnite svoj dan kao i većina lokalnih stanovnika sa šalicom prave, jake bosanske kahve u jednom od 1300 kafića koliko ih ima širom cijelog Sarajeva. Kahva je okosnica društvenog života Sarajeva, a priprema se tako da se fino mljevena kahva prelijeva s vrelom vodom. Poslužuje se u malim šoljicama ili fildžanima i s nekoliko kockica šećera. Zanimljivo je da se kahva u Sarajevu ne kuha nego peče, pa se nemojte zbuniti ako čujete nekoga kad kaže da mu ispeče kavu.

10.00

Nakon kahve posjetite Latinsku ćupriju, odnosno Principov most, mjesto gdje je ustrijeljen austrougarski nadvojvoda Franz Ferdinand. Ovdje je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu i njegovu trudnu suprugu Sophie zbog čega je 1914. Austro – Ugarska objavila rat protiv Srbije, a što je bio povod za izazivanje Prvog svjetskog rata.

11.00

Nedaleko mosta nalazi se glavno sarajevsko šetalište i shopping ulica Ferhadija. Ovdje ćete pronaći mnogo malih, sjajnih butika, ali i puno ‘Sarajevskih ruža’. Riječ je o tragovima koji su ostali nakon mina koje su pale na tlo Sarajeva za vrijeme opsade grada, a koje su ostavile karakterističan uzorak. Ti tragovi kasnije su ispunjeni crvenim voskom i prozvani ‘Sarajevskim ružama’ u spomen na patnju grada.

13.00

Upustite se u lutanje Turskom četvrti koja odiše posebnom atmosferom te iskoristite priliku kako biste probali tradicionalni ručak. Jedan od boljih izbora je Bosanska kuća, restoran koji poslužuje lokalne specijalitete i čiji ambijent je prepun antiknog namještaja i slika iz 19. stoljeća. Preporuka je da probate Japrak dolmu, punjene listove vinove loze ili Bosanski lonac, mješavinu mesa sa povrćem.

14.30

Nakon ručka pratite zveket oruđa obrtnika do Kazandžiluka, jedne od najstarijih i najljepših ulica u Sarajevu. Ova ulica dobila je svoj naziv po majstorima ‘kazandžijama’ koji izrađuju predmete od bakra. Tako ćete ovdje pronaći mnoštvo džezvi, šoljica za kahvu, ali i mnogo drugih predmeta koji su se, ili se još uvijek koriste u svakodnevnoj upotrebi.
Uz sve to, majstori su iskoristili ostatke od deaktiviranih mina i metaka te ih ugravirali i ukrasili tradicionalnim motivima i iz njih napravili vaze, stajala za kišobrane ili olovke. Ovaj dio sarajevskog neba paraju džamije i minareti, a ulice su prepune kafića gdje se kahva poslužuje iz bakrenih posuda i sa rahatlukom.

15.00

Sad kada ste razgledali rukotvorine i potrošili nešto konvertibilnih maraka, red je uputiti se u prirodu i upoznati malo drugačije Sarajevo. Na periferiji Sarajeva nalazi se Vrelo Bosne, poznata turistička destinacija za sve one koji vole uživati u prirodi. Riječ je o izvoru rijeke Bosne, parku koji je prepun životinja poput patki i labudova. Ovdje možete uživati u vožnji fijakerom i u jednom od mnogobrojnih restorana.

20.00

Nakon uživanja i opuštanja u prirodi red je da se vrati snaga organizmu. Spustite se na Baščaršiju i odaberite jedan od mnogobrojnih restorana i isprobajte slavne sarajevske ćevape. Koji restoran odabrati ovisi u potpunosti o vama, ponekad se zna dogoditi da ćete jako teško pronaći svoje mjesto. Nakon večere pronađite svoje mjesto u jednom od mnogih kafića, uzmite nargilu i opustite se nakon cjelodnevnog istraživanja.

 

(467)This post has been seen 2316 times.

Evo kako susjedi vide Sarajevo: 10 stvari koje morate vidjeti i probati u bosanskom gradu heroju

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-