EVO KO JE KRIMINALCA BAKIRA IZETBEGOVIĆA OSTAVIO NA CJEDILU! Sputnik: Ambasadorka Francuske i ambasador Italije ne dozvoljavaju da se Dodik uhapsi!

Bakir Izetbegović je tražio od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića još prije referenduma da SIPA spriječi i privede na saslušanje glavne organizatore!

Među njima je i Milorad Dodik, saznaje Sputnjik iz izvora bliskog Srpskoj demokratskoj stranci iz čijih je Mektić redova.

“Mektić, koji kao kadar SDS-a u Sarajevu dijeli vlast sa SDA i HDZ-om, pravdao se Izetbegoviću da je to nemoguće uraditi dok se referendum ne održi, ali je obećao da će poduzeti sve odmah nakon referenduma, navodi isti izvor, dodajući da je Izetbegović bio oštar prema Mektiću i čak mu pominjao aferu oko njegove, kako neki spekulišu, falsifikovane diplome”, navodi Sputnik.

Mektić je u ponedjeljak izjavio da će SIPA privesti Dodika ako se ne odazove na poziv Tužilaštva BiH na saslušanje zbog održavanje referenduma.

“S druge strane, prema ocjenama brojnih pravnih stručnjaka, priča o krivičnoj odgovornosti nekog ko je posegnuo za najdemokratičnijim činom kakav je referendum prvi je takav pokušaj u historiji domaćeg i međunarodnog prava. Da ni predstavnici međunarodne zajednice, kao ni članice EU nemaju jedinstven stav kada je u pitanju referendum govori i posljednja sjednica Savjeta za implementaciju mira (PIC) koji okuplja ambasadore nekoliko zapadnih zemalja, Turske i Rusije u Sarajevu, gdje raspravljaju o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i ’očuvanju mira i Daytona’”, dodaje Sputnik.

PIC, koji saopštenja usvaja konsenszusom, na posljednjoj sjednici u Sarajevu u zaključku se usprotivio održavanju referenduma, jer je, kako je navedeno, destabilizujući i podiže političke tenzije, ali ne konsenzusom, pošto se Rusija, odnosno ruski ambasador Petar Ivancov, ogradila od tog zaključka smatrajući da RS ima pravo na referendum.

“Međutim, kako Sputnik saznaje, ambasadorka Francuske u BiH Claire Boudin, ambasador Italije Ruggero Corrias i još jedan ambasador bili su protiv preduzimanja bilo kakvih drastičnih mjera prema Republici Srpskoj i njenim liderima. Najviše prijetnji na posljednjem zasjedanju PIC-a iznela je ambasadorka SAD u BiH Maureen Cormack, koja je tražila odlučniji stav PIC-a i kaznu za RS. Ambasadorka Cormack je čak vršila pritisak na ambasadorku Francuske Claire Boudin, uputivši joj prijekore zašto se protivi poduzimanju bilo kakvih mjera prema RS. Kako navodi naš izvor, ambasadorka Francuske je odgovorila da ona samo prenosi stav svoje države i da Republika Srpska ne organizuje referendum o odcjepljenju od BiH, što bi predstavljalo crvenu liniju koja ovog puta nije pređena”, zaključuje Sputnik.

(537)This post has been seen 8313 times.

EVO KO JE KRIMINALCA BAKIRA IZETBEGOVIĆA OSTAVIO NA CJEDILU! Sputnik: Ambasadorka Francuske i ambasador Italije ne dozvoljavaju da se Dodik uhapsi!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-