EVROPA ĆE SE TRESTI: Strane tajne službe pripremile vojni udar u Turskoj i svrgavanje Erdogana

Prema riječima stručnjaka, Turska se nalazi na rubu vojnog prevrata pod vladavinom Erdogana.

 

Situacija u Turskoj postupno postaje sve lošija i lošija. Privatni dug prijeti da se izmakne kontroli, turizam nikad nije bio lošiji, a turska valuta samo opada.

Prosvjedi u parku Gezi 2013. godine, predsjednički izbori 2014. godine i parlamentarni izbori 2015. godine su u velikoj mjeri pritisnuli tursku ekonomiju. Turski godišnji rast koji je desetljećima imao prosjek od oko 4,5 posto je u protekle 4 godine pao na 3%. Ekonomisti upozoravaju da odgode strukturnih reformi i Erdoganovi ekonomski planovi guraju državu ka krizi.

 

Kamil Yilmaz, profesor ekonomije na Kok sveučilištu je rekao:

“Turska je usporila pošto nije primijenila strukturne reforme. Investiranja su pala na nulu zbog političkih previranja u protekle 3 godine, a daljnje usporavanje gospodarstva pod trenutnim uvjetima je neizbježno “.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan kao da je izvan kontrole. On napada oporbu, hapsi protivnike i cenzuriše medije. On je u više navrata prijetio da će raspustiti ustavni sud. Sve to se događa u trenutku kada se Turska suočava s ozbiljnim sigurnosnim problemima uslijed terorizma.

Zbog ovih događaja se turska vojska ponovno pojavljuje na političkoj sceni nakon dugo godina marginalizacije pod Erdoganovom vladavinom. Tako se primjerice vojni vrh Turske protivi slanjem turske vojske u Siriju i Irak.

 

turska22-640x359_compressed

 

Da podsjetimo, egipatska vojska je ta koja je spriječila uništenje Egipta u trenutku kada je američki predsjednik Obama odlučio podržati Muslimansko bratstvo. Isto tako je i devedesetih godina alžirska vojska spasila Alžir od kraha.

Trenutni predsjednik Turske nikada nije vjerovao vojsci i uvijek ju je gledao kao prijetnju svojim nezasitim imperijalnim ambicijama. Unatoč tome, predsjednik se zbog rata u Siriji i trenutnog djelovanje protiv Kurdistanske radničke stranke (PKK) u jugoistočnom dijelu države pomirio s tim da turska vojska ponovno postaje utjecajna sila.

Michael Rubin, stručnjak Američkog poduzetničkog instituta i bivši dužnosnik Pentagona vjeruje da je vojni prevrat u Turskoj neizbježan.

“Turci i turska vojska sve više počinju shvaćati da Erdogan vodi Tursku u propast”, rekao je on. Rubin je istaknuo da vjeruje da bi turska vojska mogla svrgnuti Erdogana i njegov elitni krug i da se izvuče s tim.

 

erdogan

 

On kaže da je malo vjerojatno da bi Obamina administracija osudila bilo kakav prevrat, pogotovo ako postoji šansa da se uvede demokracija.

Turska vojska sebe dugo smatra “čuvarom turske demokracije”, smatrajući svoju državu sekularnom još od vremena kada ju je osnovao Mustafa Kemal Atatürk. Turska je izravno intervenirala u turskoj politici 1960., 1971. i 1980. godine. Ona je 1997. godine provela “postmoderni prevrat” kada je de facto nametnula vladi ono što mora učiniti.

Prije par dana je u Turskoj došlo do “prevrata u palači” pošto je premijer Ahmed Davutoglu odlučio odstupiti sa svog položaja. Kritičari Erdogana navode da se to dogodilo zato što predsjednik želi učvrstiti vlast.

Porast utjecaja turske vojske stvara veliku zabrinutost da bi Erdogan mogao biti svrgnut. Američki vojni i diplomatski dužnosnici vjeruju da je za porast utjecaja turske vojske odgovoran glavni turski general, Hulusi Akar.

Sada već bivši premijer Davutoglu se samo par dana nakon odstupanja sa položaja sastao s Akar u vojnom stožeru Turske. Slučajnost ili ne?

Turska se definitivno nalazi na raskršću i vrijeme je za promjene. Ovako ili onako, Erdogan će uskoro biti zaustavljen. S njim na čelu države Turska nema budućnost.

Analitičari međutim još uvijek ne znaju koje strane službe sudjeluju u pripremi vojnog udara u Turskoj. Nije jasna uloga SAD jer se Erdogan otrgao svakoj kontroli a to inače SAD ne voli. Ima naznaka da se u najdubljoj tajnosti ruska diplomacija umiješala u tijek stvari i priprema svrgavanje Erdogana.

Webtribune.rs

(53)This post has been seen 1889 times.

EVROPA ĆE SE TRESTI: Strane tajne službe pripremile vojni udar u Turskoj i svrgavanje Erdogana

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-