Florence Hartmann nakon presude: Oni koji su pisali o ratu i Haškom tribunalu završavaju u zatvoru, a ne oni koji su počinili zločine

Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann šokirana je oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju, a takva presuda je iznenađenje i glavnom pravnom savjetniku Srbije Saši Obradoviću, prenosi Hina.

“Šokirana sam ne samo zbog oslobađanja Vojislava Šešelja od svake krivnje, nego i zbog načina na koji je to napravljeno, kojim se poriču ratni događaji, poriče da se politički projekt izvršavao kroz zločine, poriče uloga Šešelja i da su njegovi govori mržnje poticali na zločine. Ovim su napisali jednu priču koju nitko nije doživio, niti vidio kao promatrač”, kazala je bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann.

“Ja sam dosta pratila stanje na terenu, u Hrtkovcima, istočnoj Slavoniji, istočnoj Bosni, gdje su Šešeljevci stalno bili. Apsolutno je šokantno da Sudsko vijeće kaže da je u Hrtkovcima bila razmjena stanova s izbjeglicama”, kazala je Hartmann. Hartmann je prošli tjedan prije izricanje presude Radovanu Karadžiću uhićena ispred sjedišta suda u Haagu, koji joj je ranije zbog nepoštivanje suda zabranio pristup.

“Oni koji su pisali o ratu i Haškom tribunalu završavaju u zatvoru, a ne oni koji su počinili zločine. Čemu onda nada žrtava da će pravda biti izvršena, čemu arhiv Haškog suda ako se sve može staviti na jedan papir u kojem se kaže ‘nikom ništa'”, rekla je Hartmann.

Pravni savjetnik u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova Saša Obradović izjavio je da i za njega presuda bila iznenađenje. “Bilo je to prilično neočekivano. Kolege iz ostalih diplomatskih predstavništava očekivale su da će Šešelj biti osuđen, a ono što smo danas čuli je osuda tužiteljstva za njegov cjelokupan rad u ovom predmetu”, kazao je Obradović.

Dodao je kako je Sud ovom presudom demonstrirao koliko je važan “za ukupne odnose u regiji” te izrazio zadovoljstvo što su predsjedatelj Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti i član Vijeća Mandiaye Niang potvrdili “neke od navoda koje je pravni tim Srbije iznosio pred Međunarodnim sudom pravde.

(8)This post has been seen 681 times.

Florence Hartmann nakon presude: Oni koji su pisali o ratu i Haškom tribunalu završavaju u zatvoru, a ne oni koji su počinili zločine

| Slider, Vijesti |
About The Author
-