Fotografija novorođenčeta iz Idomenija zaprepastila svjetsku javnost: Grčka obećala rješenje

Grčki ministar za koordinaciju priliva izbjeglica Dimitris Vitsas obećao je kako će za najmanje sedam dana izmjestiti izbjeglice smještene na makedonskoj granici u kampu Idomeniju gdje se trenutno nalazi 12.000 ljudi.

 

Ova odluka, kako piše britanski list “The Guardian”, uslijedila je nakon što je svjetsku javnost zaprepastila fotografija Anadolu Agency (AA) iz Idomenija na kojoj roditelji, pored šatora iznad betona, vodom iz boce kupaju svoju tek rođenu bebu.

Prema riječima Vitsasa, izbjeglice će biti prebačene u prihvatne centre u narednim danima.

“Vjerujem da ćemo situaciju u Idomeniju riješiti u narednih sedam dana”,rekao je Vitsas za televizijsku stanicu “Mega”.

Ranije su vlasti na sjeveru Grčke objavile da je na desetine djece iz Idomenija posljednjih dana medicinski zbrinuto zbog loših uslova za život.

Izbjeglice su smještene u šatorima koje ljeti koriste turisti. Obilne kiše proteklih dana dovele su do katastrofalnih uslova za život u kampu. Šatori tonu u blato, a od natopljenog drveta za ogrev, nemoguće je zapaliti vatru.

Grčka vlada upozorava kako je više od 40.000 ljudi ostalo “zaglavljeno” u Grčkoj, zbog odluke Austrije i nekoliko balkanskih zemalja da uvedu ograničenja kada je u pitanju prelazak granice.

(7)This post has been seen 629 times.

Fotografija novorođenčeta iz Idomenija zaprepastila svjetsku javnost: Grčka obećala rješenje

| Slider, Vijesti |
About The Author
-