Francuzi imaju genijalan novi zakon: Supermarketi više ne smiju bacati hranu

Supermarketima u Francuskoj je zabranjeno bacanje neprodane ili pokvarene hranu po zakonu. Od trgovina se sada traži da doniraju neželjene hrane u dobrotvorne svrhe, piše Independent.
Pojedini supermarketi u Fracuskoj sipali su izbjeljivače preko hrane ili ih čuvali u zaključanim skladištima, što više neće biti slučaj.

Ovaj zakon je jednoglasno izglasao francuski Senat u srijedu, nakon što je peticiju pokrenuo je vijećnik Arash Derambarsh.

Inače, ovo je jedna od rijetkih odluka koju je francuska vlada donijela jednoglasno, a ukoliko kompanije prekrše zakon slijedi im kazna do 3.750 eura.

– Ono što je najvažnije, jer će supermarketima biti u obavezi da potpišu ugovor o donacijama s dobrovoljnim organizacijama. Mi ćemo biti u mogućnosti da se poveća kvaliteta i raznolikost hrane. Trenutno imamo deficit mesa i nedostatka voća i povrća – kazala je Jacques Bailet iz Banques alimentaires, mreža banaka hrane

Vijećnik Derambarsh sada traži da se širom Europske unije uvede ovaj zakon kojim se zabranjuje supermarketi da hranu bacaju u otpada.

 

– Sljedeći korak je da pitam šta misli predsjednik Francois Hollande, da se izvrši pritisak na Jean-Claude Juncker i proširiti ovaj zakon na cijelu EU – kaže Derambarsh, dodajući da je ova bitka tek na početku i da se treba sada boriti da se sačuva i hrana u restoranima, pekarama, školskim kantinama i menzama.

 

(43)This post has been seen 1591 times.

Francuzi imaju genijalan novi zakon: Supermarketi više ne smiju bacati hranu

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-