Gojer: “U Sarajevu treba podići spomenik srebreničkim majkama”

Dopredsjedatelj Gradskog vijeća Grada Sarajeva i dopredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer pokrenuo je inicijativu da se na najprimjerenijem mjestu u gradu Sarajevu podigne spomenik srebreničkoj majci.

– Svjestan antejske hrabrosti koju su majke Srebrenice iskazale tijekom agresije na BiH, a posebice u njihovoj nepokolebljivoj borbi da se na najdostojanstveniji način pronađu i pokopaju sve žrtve planetarnog zločina genocida u Sreberenici, koji je potvrđen i presudama Haškog tribunala, a posebno u svjetlu posljednjih bešćutnih reagiranja pravosudnih institucija, Haškog tribunala osobito, ali i opće šutnje u regionu, javno pokrećem inicijativu da se na najprimjerenijem mjestu u gradu Sarajevu podigne Spomenik Srebreničkoj majci – pojašnjava Gojer.

Po njegovom mišljenju, spomenik bi bio dio solidarnosti i pijetetnog odnosa prema žrtvama žena Srebrenice, njihovoj ogromnoj boli, a od građana grada stradalnika, tijekom agresije na BiH-herojskog Sarajeva.

Ovu inicijativu pokreće i povodom 6.aprila, Dana grda Sarajeva, kada je nakon Drugog svjetskog rata grad oslobođen od fašizma, “ali u isto doba tog datuma, na početku agresije na BiH i napadnut od nekadašnje JNA i paravojnih formacija srpsko-četničkog agresora”.

Gojer poziva sve domoljube BiH da se pridruže ovoj inicijativi, koju je  uputio i u zvaničnu proceduru prema Komisiji za spomenike Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kao i Gradskom vijeću, saopćeno je iz Stranke za BiH.

(0)This post has been seen 573 times.

Gojer: “U Sarajevu treba podići spomenik srebreničkim majkama”

| Bosna i Hercegovina, Magazin, Slider |
About The Author
-