GOMILANJE VOJSKE NA GRANICI BIH: NATO pažljivo posmatra situaciju

U Srbiji će se početkom novembra održati vojna vježba “Slavensko bratstvo 2016” u kojoj će učestvovati srbijanski, ruski i bjeloruski vojnici i koja bi mogla izazvati negativne reakcije Zapada, objavila je u ruska agencija Sputnjik pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

 

Vježba će se od 2. do 15. novembra održati blizu Beograda, a osim pripadnika ruskih desantnih jedinica, tri aviona Iljušin Il-76MD prebacit će u Srbiju više od 50 vojnika vojno-transportne avijacije.

U Srbiju će se dopremiti i tri oklopna vozila BMD-2, bespilotna letilica “Tahion” te četiri terenska vozila quad, prenosi Sputnjik na svojoj web stranici na srpskom jeziku.

Prve vojne vežbe “Slavensko bratstvo” održane su prošle godine u blizini Novorosijska.

Srbijansko ministarstvo obrane ranije je priopćilo da je vježba nastavak saradnje između Zračno-desantnih postrojbi oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vježbe “Srijem 2014”.

Sputnjik citira ocjene vojnih analitičara da će vježba izazvati negativne reakcije Zapada.

“Razlog za te vježbe je veoma jednostavan: NATO se približava ruskim granicama i ‘Slavensko bratstvo’ je još jedan način da se pokažu moć i snaga ruskih desantnih postrojbi”, rekao je Anatolij Ciganok, umirovljeni ruski pukovnik.

Prva zajednička rusko-srpska vježba u historiji Srijem 2014” održana je prije dvije godine na poligonu Nikinci kod Rume kada su uvježbavane protivterorističke operacije.

 

Do 2012. gotovo da nije bilo vojne saradnje Srbije i Rusije, a od 2012. je održano nekoliko zajedničkih vježbi.

(1130)This post has been seen 10611 times.

GOMILANJE VOJSKE NA GRANICI BIH: NATO pažljivo posmatra situaciju

| Slider, Vijesti |
About The Author
-